Borg har ingen aning – fast han sitter i styrelsen

Europeiska investeringsbanken stoppade Antonov – Regeringen säger EIB inte svarar – trots att Borg sitter i styrelsen

TOMMA FABRIKER Produktionen på Saabs fabriker står stilla och företaget är på ruinens brant. Vladimir Antonov kan rädda företaget, men först måste han godkännas av Europeiska investeringsbanken, där Anders Borg är styrelseledamot. Men finansministern verkar inte göra något för att rädda Saab.
TOMMA FABRIKER Produktionen på Saabs fabriker står stilla och företaget är på ruinens brant. Vladimir Antonov kan rädda företaget, men först måste han godkännas av Europeiska investeringsbanken, där Anders Borg är styrelseledamot. Men finansministern verkar inte göra något för att rädda Saab.

Saab är på ruinens brant. Underleverantörerna får inte betalt, produktionen står still och personalen får inte ut sin lön.

Ryssen Vladimir Antonov vill gå in med en miljard kronor i bolaget, så fort han får regeringens och Europeiska investeringsbankens (EIB) godkännande. Han har redan pumpat in långt över en miljard genom inofficiella kanaler, men nu har han svårt att göra mer utan att få någon form av säkerhet i bolaget.

Riksgäldens välsignelse har han redan fått. Men regeringen duckar och hävdar gång på gång att man inget vet, inget kan göra och att man avvaktar beslut från EIB.

Tidigare i veckan tilltog förvirringen när EIB genom sin presstalesman Pär Isaksson sa att beslutet om att inte släppa in Antonov, som togs redan 2009, står fast. Inget annat gäller. Att Saab skickat in en ansökan om ny ägarprövning och att Antonov ju klarat av den prövningen hos Riksgälden har ingen betydelse, enligt Pär Isaksson.

I helgen sa Maud Olofsson genom sin statssekreterare Catharina Håkansson att regeringen ska ta kontakt med EIB för att få klarhet i vad som gäller.

När jag själv sökte Maud Olofsson i går kväll meddelade pressekreteraren Håkan Lind återigen att man skulle ta kontakt med EIB. Hur den kontakten skulle tas fick ville han inte svara på:

– Vi har de kontakter som behövs.

Då söker jag finansminister Anders Borg. Det borde näringsdepartementet också ha gjort. För länge sedan. Eftersom Borg sitter med i Europeiska investeringsbankens styrelse. Och har full insyn i allt som händer där.

Under hela våren och sommaren har regeringen regisserat ett spektakel som saknar motstycke i moderna demokratier. Finansminister Anders Borg sitter med i styrelsen för EIB, han har full insyn, vilket är självklart, men jag får det dessutom bekräftat från socialdemokratiska politiker som vet vad en styrelsepost i EIB betyder.

Finansministerns pressekreterare Victoria Eriksson säger i telefon att finansministern inte är tillgänglig för kommentarer. Jag framför ändå min fråga: Hur har Anders Borg utnyttjat sin styrelseplats i EIB för att påverka Saab-affären?

Det blir tyst i luren: ”Vad då för styrelseplats?”

– I EIB.

– Men han har väl ingen styrelseplats ... i EIB?

Jo. Anders Borg sitter med i styrelsen för Europeiska Investeringsbanken sedan oktober 2006.

Frågorna jag vill ha svar på är om han tagit det ansvar det innebär att sitta i bankens styrelse och varför han inte berättat för svenska folket om sitt styrelse. Det ansvar en svensk finans-minister kan förväntas ta i en fråga som avgör Saabs överlevnad och 10 000 jobb i Västsverige.

Publisert:

Ämnen i artikeln