Nästan alla Volvobilar kan köras på nya E10-bensinen

Motor

Nästan alla Volvobilar från 1976 års modell kan köras på den nya E10-bensinen som kommer att ersätta den nuvarande 95-oktaniga bensinen.

Det finns dock någon enstaka motor som inte ska köras på den nya Europa- bensinen som innehåller 5-10 procent etanol.

Sedan 1976 har Volvo sålt långt över en miljon bilar i Sverige. Av dessa klarar den helt övervägande delen att drivas på bränsle som innehåller upp till 10 procent etanolinblandning.

De bilar som inte är E10-kompatibla är Volvo S40/V40 med bensinmotorn 1.8i GTD-motorn. Totalt 5 318 bilar med denna motor såldes i Sverige från mitten av 1990-talet fram till slutet av sommaren 2003.

Regelverket inte klart

Exakt när det kommer att finnas E10 i bränslepumparna är ännu inte helt klart. Enligt EU-direktivet ska det gälla från 1 januari 2011 men det svenska regelverket är ännu inte klart. Den 1 maj 2011 är det datum som nämns och som bränslebolagen siktar mot.

E10-bränsle är redan idag infört i flera länder i Europa, bl a Finland och Tyskland.

Övergången från dagens 95-oktaniga bensin kommer att påverka bränsleförbrukningen, som stiger några procent. Däremot kommer utsläppen av växthusgasen koldioxid (CO2) att minska med några procent - vilket är det övergripande målet med bränsleförändringen.

Volvo

ANNONS EXTERN LÄNK

Den som vet mest vinner mest! Kvällens hetaste spelobjekt hittar du på Oddset. Nu med betbuilder och cash-outfunktion. Till Oddset. Spel från AB Svenska Spel. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert:

Aftonbladet

/

Motor