Varför drar min Primera -07 så mycket olja?

MOTOR

Jag har en Nissan Primera -07. Så nybilsgarantin hänger på gärsgården. Bilen har gått 4 000 mil och motorn har dragit två liter olja under 1 000 mil. Återförsäljaren tog in bilen på test, men hittade inga fel. De bad mig nu att köra 100 mil och har den då dragit 0,5 liter går man vidare. Men det håller jag för otroligt. Bilen har ju tidigare dragit 0,5 liter per 500 mil. Oljelampan har inte indikerat på hela tiden. Men jag blir uppmärksam på oljebristen när det knackar i motorn, troligtvis ventilerna. Är detta en normal oljeförbrukning? Jag är orolig då bilen fortfarande är relativ ny. Tacksam för råd att gå vidare.

Lars-Göran Ruhne

SVAR: Tyvärr accepterar de flesta biltillverkare en ganska hög oljeförbrukning innan de anser att den behöver åtgärdas. Men som konsument tycker du naturligtvis att det är alldeles åt h-e. Problemet kan vara att kolvringarna aldrig har fått en chans att slita in sig gentemot cylinderväggarna. Detta kan i sin tur bero på att den fina helsyntetoljan smörjer för bra.

Om Nissan inte anser att de kan fixa en garantiåtgärd ska du prova att köra 500 mil med en enklare mineralolja i motorn. MEN detta måste göras innan det blir minusgrader! Om du har tur har kolvringarna då slitit in sig och du kan åter använda den fina oljan som ger motorn längsta möjliga liv.

ARTIKELN HANDLAR OM

Bilar