Tesla gör elektrisk crossover

Av: Dino Stén

Publicerad:
Uppdaterad:

Rykte: Konceptbil kommer att visas på Frankfurt-mässan

Teslas nya crossover baseras på sedanen Model S (bilden).
Teslas nya crossover baseras på sedanen Model S (bilden).

Tesla gör en fyrhjulsdriven crossover.

Stämmer ryktet så visas en konceptbil på Frankfurt-mässan i september.

 Tesla Model S

Just nu är roadstern den enda Tesla-modell som den amerikanska elbilstillverkaren säljer. Sedanmodellen Tesla S sägs komma ut i butikerna nästa år.

Nu säger ryktet att nya modeller står i tur att förverkligas. Först ut lär vara en fyrhjulsdriven crossover, Model X, som bygger på samma princip som sedanen och roadstern. Det pratas också om en ny cab och en minivan.

Enligt Car and Driver bygger crossover-konstruktionen på en idé från Lotus (flera Lotus-ingenjörer har gått över till Tesla) där trösklar och balkar av strängpressad aluminium sammanfogas med andra aluminiumdelar och kläs med en aluminiumkaross. Detta gör hela konstruktionen lätt att förstora till andra bilmodeller vilket gör att bilarna kan dela på flera komponenter. Batterierna kan placeras i ett platt golvfack mellan trösklarna.

Det spekuleras också i om den nya crossovern kompletteras med ytterligare elmotorer för de främre hjulen. Hittills har batterier och motorer placerats nära de drivande bakhjulen på roadstern och sedanen.

Enligt uppgift lär arbetet med Model X redan ha påbörjats med sikte på produktionsstart 2014 eller 2015.

Nytt är också att Tesla för första gången visar upp nyheter i ett större forum, som Frankfurt. Tidigare har de presenterats i mindre sammanhang. I september får vi se om allt stämmer.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN