Silver tar guld och slår svart

MOTOR

Här är årets populäraste bilfärger

En färg säger mycket. Rött är sött, blått är flott och så vidare. Vilken färg man väljer på sina kläder berättar vilken typ av människa du är. Det samma gäller ditt färgval på bilen om det är så att man vill sticka ut på parkeringsplatsen. Nu har DuPont gett ut sin årliga färgpopularitets-rapport.

I år är det till och med spännande, för den ständiga kungen av färger har fått sig en riktig utmanare. Nu är det nämligen endast två procent som skiljer den farliga svarta mot den svala silver. Silver har under 2000-talet knipit titeln som världens mest populära färg överlägset mest gånger och lyckades med konststycket att vara populärast sju år i rad innan vit kom och förstörde 2007. Två år senare återtogs förstaplatsen – men nu är den hotad igen.

Enligt DuPont var 26 procent av alla bilar som såldes världen över i silver, 24 procent var svarta. Tredjeplatsen delas av vit och grå som fick 16 procent vardera. Att det är stora regionala skillnader märks. I Nordamerika och Indien är exempelvis vit populärast – medan färgen endast får nio procent på den kinesiska marknaden.

ARTIKELN HANDLAR OM

Bilar