Studie: Tillvalen som ökar värdet på bilen

Publicerad 2016-05-25

Ett kryss i tillvalslistan som ger klirr i kassan.

Väljer du rätt extrautrustning när du köper ny bil, får du igen det när den säljs – men vissa finesser är ”pengar i sjön”.

Det framgår av en ny undersökning.

Har du nyhetstips? Tipsa Aftonbladet Bil genom att mejla
här
Sugen på mer nyheter? Följ Aftonbladet Bil på
Facebook

Svensken gillar bilbekvämligheter, det framgår av en ny undersökning som bilauktionssajten KVD låtit göra.

För när begagnatbilsköpare får rangordna vilka tillval de anser är viktigast när de ska välja nytt – är det framförallt bekvämligheter som står högst på listan.

Och vissa fräcka finesser, är totalt ointressant.

– Rätt och annorlunda tillval såsom eluppvärmd framruta kan göra din bil mer attraktiv för rätt köpare medan andra tillval inte påverkar värdet alls, säger Benny Karlsson, marknadschef på KVD.

Skillnader mellan könen

En eluppvärmd framruta tillsammans med adaptiv farthållare är det som står högst upp på listan när det kommer till tekniska finesser. I andra ändan av spektrumet kom head-up display och skyltigenkänning som de svarande inte var ett dugg intresserade av. Därtill skiljde det stort mellan kvinnor och mäns preferenser i finessjakten.

– Det skiljer stort mellan vad kvinnor och män prioriterar visar vår undersökning. De flesta av tillvalen som männen prioriterar finns i dag som standard när du köper en ny bil, medan de funktioner som kvinnor önskar är tillval som du ofta får betala extra för. Det är något som bilindustrin bör fundera över, säger Benny Karlsson.

Finesser bra, men ”det” är viktigast

Tittar man bortom de tekniska finesserna är det dock priset det styrande i valet av begbil. Det säger Blockets presschef Linnea Aguerp. I en studie de gjort framgår det att absolut viktigaste extrautrustning en bil kan ha är en dragkrok – nästan hälften (49 procent) av de tillfrågade vill ha det. Vidare framkom det att bilmärke är högst sekundärt till bilklass och funktion. Men det Blocketundersökningen framförallt visade var att säljaren själv är en otroligt viktig del för att ”maximera försäljningen”.

– Man vill mötas av en säljare som är kunnig, sakligt och som känner till bilen – någon som kan svara på frågor utöver det som står i annonsen.

Ok, alltså lite som en bilförsäljare?

– Vi liknar det mer vid en arbetsintervju. Den som söker ett jobb liknas vid den som säljer en bil: man ska helt enkelt visa sig kompetent och veta vad det är för bil man säljer. Att man har servicebok, kvitton och registreringsbevis framme samt gärna ett köpekontrakt förberett, då inger man förtroende, säger Linnea.

Vilka tillval eller utrustning påverkar priset mest?

– Det som framförallt påverkar är årsmodell, miltal och utbud vid säljtillfället. Men det gäller ju att ha ett bättre erbjudande än det man jämförs vid – så har man extrautrustning är det en fördel. Men framförallt: ju bättre annonstext man skriver, desto färre frågor har köparen.

Har du nyhetstips till Aftonbladet Bil? Mejla ditt tips hit.

Så får du bäst betalt för begagnade bilen

Utnyttja att du får ha sex bilder i annonsen. Fota i bra ljus och få med så mycket av bilen som möjligt. Du får även ha en 40 sekunders film.

 Skriv rätt annons: Beskriv utrustningen, när den är servad och hur länge du ägt den. Ta med fel och brister, men lyft framförallt fram styrkor som skiljer din bil från ”andras”.

 Sätt rätt pris. Överdrifter avskräcker mer än miltal…

 Se till att bilen är städad och tvättat samt att eventuellt trasiga lampor byts.

 Ta dig tid att svara på frågor från spekulanter. Du säljer din bil lika mycket i dialogen med köparen som i annonsen. Vill du hantera det i lugn och ro – dölj telefonnummer i annonsen

Vid träff med köpare: träffas inte på ödsliga platser. Se till att ha dokumentation tillgänglig, ladda hem Transportstyrelsens app och lägg in ditt fordon, det underlättar ägarbytet. Kontrollera med ditt försäkringsbolag vad som gäller vid provkörning. Följ alltid med vid provkörning och överlämna nyckel först när ni sitter i bilen.

Lägg upp din blocketannons inför helgen.

Källa: Blocket

Följ ämnen i artikeln