Porsche stoppar försäljning av suv

Publicerad:

Tar beslutet efter nya fuskanklagelser från EPA

Porsche inför säljstopp på suven Cayenne med dieselmotor i USA.
Foto: JONAS BILBERG
Porsche inför säljstopp på suven Cayenne med dieselmotor i USA.

Ett dråpslag för Porsche.

Nu slutar de sälja sin superpopulära suv Cayenne med dieselmotor i USA.

Detta efter de senaste uppgifterna om att Volkswagenkoncernen även fuskat med större motorer.

Det kanske bara var en fråga om när, men nu har även sportbilstillverkaren Porsche officiellt dragits in i VW-koncernens dieselskandal. Detta då den amerikanska motsvarigheten till miljödepartementet, Environment Protection Agency, EPA, anklagar Volkswagen för att även fuska med utsläppscertifieringen på den större motorn 3.0 TDI.

’Oklarheter i testproceduren’

Volkswagen har än så länge nekat till uppgifterna och menar att man inte gjort något olagligt – utan att avvikelserna kommit av att det funnits oklarheter i testproceduren.

Men trots förnekandet väljer nu sportbilsmärket Porsche att helt kapa Cayenne Diesel från den amerikanska marknaden.

– Med anledning av det oväntade beslutet från EPA som vi tog emot i går, har vi beslutat att frivilligt upphöra med försäljningen av årsmodellerna 2014-2016 av Porsche Cayenne Diesel tills vidare, skriver företaget i ett pressmeddelande.

Bilarna som omfattas

Men Porsche är inte ensamt. Enligt uppgifter som Automotive News tagit del av så har amerikanska handlare fått säljstopp på nästan alla dieselbilar.

Enligt ett brev så ska handlarna omedelbart sluta sälja Audi TDI-modellerna Q7 (201-2015) A6, A7, A8, A8L samt Q5 (2014-2016).

Volkswagen är därmed det enda märke i koncernen som fortfarande inte utfärdat en säljstopp-order på den stora trelitersdieseln.

■ ■ ■ Har du nyhetstips till Aftonbladet Bil? Mejla ditt tips hit.

Aftonbladet Bil

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN

MER OM MIN BIL