Biltvätt på gatan stort hot mot miljön

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 4 | Foto: Foto: Svenskt Vatten
Fel – inte tvätta på gatan!

Motor

Att tvätta bilen på gatan är ett hot mot miljön.

Tusentals ton olja, tungmetaller och avfettningsmedel rinner rakt ut i naturen.

Nu uppmanas bilägaren att tänka till – annars hotar böter på 10 000 kronor.

Varje år beräknas Sveriges bilägare tvätta sina bilar 30 miljoner gånger. 20 miljoner av dessa sker enligt undersökningar på garageuppfarten, gatan eller andra platser utan korrekta oljeavskiljare. Oförargligt kan tyckas, men det leder till att 5,5 ton tungmetaller, 2 000 ton olja och 5 000 ton avfettningsmedel, bilschampo och bilvax riskerar rinna rakt ut i naturen, enligt organisationen Håll Sverige Rent.

– Varje gång vi tvättar bilen på gatan skjuter vi över en miljökostnad på minst 200 kr till naturen, i stället för att vi betalar för vad en riktig biltvätt kostar. Ingen kan göra allt men alla kan göra något - att ta bilen till en biltvätt är det minsta vi kan göra för naturen, säger Anders Finnson, miljöexpert Svenskt Vatten.

Böter på 10 000 kr hotar

Enligt en undersökning gjord av YouGov på uppdrag av Shell/7-Eleven vet 81 procent av alla bilinnehavare att det är direkt skadligt för miljön att tvätta bilen hemma, men bara 16 procent av de som ändå gör det använder sig av miljömärkta produkter.

För att uppmärksamma bilägare om problemet har Sveriges 290 kommuner nu utlyst den kommande helgen till ’Stora biltvättarhelgen’ och uppmanar bilägarna att sluta fultvätta på gatan. Varje fultvätt beräknas kosta naturen 200 kronor, och med 20 miljoner tvättar varje år uppskattar Mitt vatten att fyra miljarder kronor rinner rakt ut i sjön.

I många kommuner är det förbjudet att tvätta bilen på platser som saknar korrekt hantering. Den som trotsar förbudet riskerar i många fall böter. I Jönköping delar kommunen ut ett vite på 10 000 kronor till den som fultvättar hemma.

■ ■ ■ Läs mer: Låt bli min biltvätt – annars jävlar…

Publicerad:

MER OM MIN BIL