Så räddade Volvo en miljon människoliv

Se filmen om Volvos stolta historia – och hur man hjälpt andra på traven

I 88 år har Volvo haft som mission att bygga säkra bilar. 

Men de har också hjälpt konkurrenterna att rädda liv – genom att släppa säkerhetshöjande patent fria.

Här är filmen där Volvo berättar om sin stolta historia. Och hur man gett bort viktiga uppfinningar.

När första Volvon rullade ut från Hisingen den 14 april 1927 lades grunden till dagens bilmärke. Grundarna Assar Gabrielsson och Gustaf Larson hade mer eller mindre själva tagit fram den första modellen ÖV 4 – som vi kallar för Volvo Jakob – och lyckats övertyga dåvarande huvudägaren och kullagerföretaget SKF att satsa på biltillverkning. Åtta år senare blev AB Volvo ett självständigt bolag – och Volvo växte.

En miljon liv

I en sevärd film från Volvo berättar de själva historien från de första dagarna, första biltillverkningen och om de viktiga milstolparna som när Nils Bohlin vidareutvecklade trepunktsbältet och Volvo gjorde det till standard i sina modeller. Först ut var 1959 års modell av PV544. Volvo patenterade visserligen sin version av bältet, som byggde på en amerikansk ursprungsidé – men Volvo lät andra tillverkare kopiera det.

I dag uppskattas trepunktsbältet ha sparat en miljon liv i trafiken, enligt Tekniska museet.

Satte Volvo på kartan

Åren som följde kom att sätta Volvos säkerhetsprägel på kartan. Bland annat testade man världens första bakåtvända bilbarnstol 1964 och lanserade drygt tio år därpå en sittkudde för barn.

Den sju minuter långa filmen är visserligen på engelska – men ändock sevärd med härlig nostalgitripp och njutbara bilder!

Se filmen här! (obs, extern länk) – men rösta först på din Volvo-favorit nedan!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN