Bilar

Rykte: Ikea ska sälja bilar

avDino Stén

Lanseras på fransk hemsida

Sant eller falskt? Ikeas franska annonskampanj för bilen Leko.

Ikea ska sälja bilar.

Ryktet har snurrat på nätet under några dagar.

”Aprilskämt” säger många.

Vem vet.

Ska man tro den franska kampanjsajten lanseras bilen ”Leko” den 31 mars. Där presenteras bilen av den påstådda formgivaren Christophe Grozs i ett filkmklipp. I bakgrunden döljs den roterande bilen av ett Ikea-märkt överdrag med en text på franska som betyder ”Leko - bilen så som Ikea ser den".

Miljövänlig och moduluppbyggd

Bilen påstås vara moduluppbyggd och kan fungera både som cabriolet eller coupé. Kampanjsajten är också märkt med WWF-Pandan, vilket formgivaren påpekar innan han i nästa andetag beskriver hur miljövänlig bilen är. Och så finns förstås ett räkneverk på sidan som tickar ner till kampanjstarten.

Så långt verkar allt äkta.

Spekulationer på nätet

Men misstänksamheten mot kampanjen växer. I bloggar och diskussioner på nätet spekuleras vilt att det hela är ett stort skämt. Läsarkommentarer som ”platta paket” och ”skruva ihop den själv” tyder på en viss skepsism för satsningen.

Och visst finns det tecken som pekar på en bluff. Ett är lanseringsdatumet som är satt farligt nära den 1 april. Ett annat är filnamnet på klippet som visas på kampanjsidan. I en kommentar på Digg uppges att filmklippets filnamn ändrades till "siteEKO.swf" från tidigare "covoiturage.swf" vilket betyder bilpool på franska. Kan hända var detta oavsiktliga avslöjande skälet till att filnamnet ändrades. Är det egentligen ökad samåkning som Ikea vill slå ett slag för? Vem vet.

Avslöjande anagram

En mer fantasifull spekulation finns på Fark.com. Där uppger signatuen The Yeti att man ur den påstådda formgivarens namn Christophe Grozs får anagrammet ”scherzo" som betyder skämt på italienska. Ibland kan begreppet "scherzo" eller "scherzando" finnas som notation i ett musikstycke och då menas att stycket ellerr satsen ska spelas på ett skämtsamt sätt.

Vad som egentligen döljer sig under Leko-täcket får vi se den 31 mars.

ARTIKELN HANDLAR OM

Bilar