Hyr husbil – här är bästa semestertipsen

Tänk efter före du hyr husbil.
Tänk efter före du hyr husbil.

Att hyra husbil är semesterhett just nu.
Och det finns fler husbilar och möjligheter än någonsin.
Men se upp, här finns flera fallgropar.

En viktig detalj när du hyr husbil är att ha kläm på vilken typ av körkort som krävs. Husbilens totalvikt avgör. Se upp – för med totalvikt avses hur mycket husbilen väger när den är fullt lastad.

Grundregeln är att för totalvikt på max 3,5 ton får du ratta bilen med ett B-körkort. En gräns som gäller både i Sverige och i Europa. Väger husbilen – fullastad – mer än 3,5 ton räknas den som tung lastbil och kräver C-behörighet. Men den som tagit körkort före juni 1996 får köra oavsett vikt så länge som bilen är klassad som personbil. Så håll koll på körkortsreglerna.

Vad passar bäst?

En bra husbil ska fylla just dina behov. Så tänk igenom vad du behöver och jämför olika modeller, vare sig du ska hyra eller köpa.

– Välj storlek på bodelen så familjen får plats och trivs. Många är rädda att köra för stor husbil och väljer en mindre. Men faktum är att nästan alla husbilar som hyrs ut i Sverige är byggda på samma typ av chassi. Så när man väl vant sig att köra, är det liten skillnad, säger Roger Oscarsson vd på Daylight Husbilscenter i Huskvarna, ett av 60 företag som hyr ut husbilar i Sverige.

För mycket körning

Enligt Roger Oscarsson, är ett återkommande misstag att man ofta planerar en alltför lång rutt med för mycket bilkörning.

– Poängen med husbil är ju att man tar dagen som den kommer. Väljer var man vill vakna och stannar på samma ställe ett tag till.

Under lågsäsong ligger grund- och genomsnittspriset på 8–9 000 kronor per vecka. Och under högsäsong 11–12 000 kronor enligt sajten Husbil.se med Sveriges uthyrare av husbilar där antalet besök steg med närmare 50 000 under juni.

Dygnet runt

Förutom företag kan man även hyra husbil privat. Kolla alltid upp att bilen är försäkrad. Studera hyresavtalets villkor noggrant.

– Jag rekommenderar att hyra av seriösa företag som erbjuder möjlighet att ringa 24/7 för eventuell hjälp. Antingen det gäller handhavande frågor eller för att avhjälpa problem. Små oförutsedda grejer dyker alltid upp. En husbil är mer komplex än man tror understryker Roger Oscarsson vars familjeföretag har 30-årig branschvana.

Skriv avtal

Hyresavtalet fungerar som ett skydd för båda parter och innehåller en rad uppgifter om allt från bilen som hyrs till vad som ingår i priset, vem som hyr och hur man går till väga om skador uppkommer.

– De flesta som hyr är förstagångshyrare, därför finns stor osäkerhet innan om hur väl servad husbilen är och om handhavande-instruktionerna är tillräckliga, säger Roger Oscarsson.

Gardera dig mot skador

Gör en grundlig besiktning tillsammans med uthyraren när du hämtar husbilen. Fotografera gärna ut- och insida. Det är alltid bra att kunna dokumentera husbilens skick före och efter uthyrningen.

– Företagsuthyrare har försäkringar som täcker uthyrningen och eventuella problem, som till exempel punktering. Få försäkringsbolag erbjuder tilläggsförsäkring för uthyrning av privatpersoner till privatpersoner. Därför är du oftast väsentligt bättre skyddad när du hyr av ett företag säger Roger Oscarsson.

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN