I Sala kan man spara upp till tre kronor litern

MOTOR

SALA-HOVA

Sveriges billigaste bensin finns i Sala.

Och det kan löna sig att åka dit.

Här kostar bensinen 7,88 kronor litern – nästan tre kronor mindre än på många andra orter.

Foto: Uno Jansson passar på att fylla några extradunkar i Sala. Det tjänar han på, trots att det är en omväg.

Aftonbladet har listat Sveriges billigaste bensinmackar. I Sala i Västmanland råder fullt priskrig. Vad sägs om 7,88 på Jet, 7,96 på Shell eller 8,12 på Hydro för en liter 95-oktanig bensin?

Vid pumparna ringlar köerna. Ryktet om den knivskarpa lokala konkurrensen har spridit sig och många kommer långväga ifrån för att dra nytta av den.

På Jet-macken står Uno Jansson och fyller både bilens tank och flera extradunkar på lördagskvällen.

Flera krigszoner

– Vi ska från Västerås till Uppsala för att dansa. Vi brukar passa på att åka förbi här och tanka även om det är en omväg, det är tre kronor billigare än hemma, säger Uno Jansson.

En annan krigszon i bensin-Sverige är Hova i Västergötland. På bara några månader har den lilla ortens mackar pressat priset med flera kronor och ytterligare sänkningar är att vänta från nuvarande 9,06.

– Vi har alltid legat 25 öre under Statoil, men sedan började de sänka. Nu vill ingen ge sig, säger Anne-Lill Andersson i kassan på Bilistens mack i Hova.

Tjänar 120 kronor

– Äh, det var de där uppe som började, kontrar Sabina Blomgren på Statoil intill och nickar mot Bilisten.

Danny Larsson har stannat för att tanka på Bilisten. Hans flickvän bor i Trollhättan och han själv i Stockholm, så det blir mycket resande.

– Jag tankar alltid här, det tjänar jag 120 kronor på varje gång. Det blir 4 000 om året. Det kan man göra roligare saker för, säger Danny och visar hur han drar ut pumphandtaget lite på slutet för att få plats med fem liter extra i 70-literstanken på bilen.

Irene Beertema, Tobias Brandel

ARTIKELN HANDLAR OM

Bilar