17-åringen har byggt på dröm-Volvon i tre år

Publicerad:

Motor

Se bildspelet ovan

1 av 15 | Foto: Dennis Åkerström

Redan vid 15 hade han sett ut den perfekta förstabilen – en 855 GLT från 1993.

Med en månad kvar till 18-årsdagen har fordonseleven förvandlat Volvon till en utställningsbil.

Jag har satt upp som mål att vinna någon pokal – för att få något för mödan, säger Dennis Åkerström.

På motorsajten Garaget har 17-åringens ”förfinade” 855 GLT från 1993 rönt mycket uppskattning. Många gillar hans ambition – att skapa den optimala bilen med utgångspunkt från Volvos originaldelar.

– Jag vill använda det snyggaste som Volvo hade att erbjuda i katalogen – inte slänga på en massa eftermarknads-kit, säger Dennis Åkerström.

Ursprungligen skulle Volvon bli hans förstabil, men efter nära tre års renovering har projektet tagit en annan vändning.

– Jag köpte den när jag var 15. Då ville jag ha en schysst bil att övningsköra med, men sedan dess har det vuxit fram någon slags perfektionist i mig – så det har spårat ur lite, säger han.

Ska bli bilmekaniker

Just nu går Dennis sista året på fordonsprogrammet på Arlandagymnasiet i Märsta. Bilbyggaren har dessutom vuxit upp i en familj där alla är intresserade av motorer och motorsport, så han har mekat sedan barnsben. Projektbilen hade 40 000 mil på mätaren, men Dennis såg att objektet hade stor potential. Att valet föll på en Volvo 855 var ingen slump.

– Jag har alltid gillat den modellen bäst, ända sedan jag såg den för första gången. Jag gillar att designen är så snygg redan i original. Sedan är den lättmekad. Vi har alltid haft Volvo i familjen, så det har blivit det naturliga för mig, säger han.

Bytte motor

Efter att han hade satt i en ny motor – som ”bara” hade gått 20 000 mil – byttes den blåa inredningen mot en svart, hämtad från en 850R. Därefter har Dennis blivit allt mer petig. Med en dryg månad kvar till 18-årsdagen har det mesta på Volvon setts över. På utsidan syns bland annat detaljer från 850R, V70 och XC70. Bakvagn, länkarmar, styrleder och krängningshämmare har lackats i grått, svart och vitt. På att göra-listan finns att ta bort all underredsmassa och lacka underredet vitt.

Hoppas vinna pris i sommar

Planen är att 855:an ska vara klar till våren och målet är att vinna minst ett pris på någon av sommarens träffar. Volvon kommer aldrig att vinterköras – med födelsedag i januari är den således inte aktuell som förstabil.

– Jag ska köpa en vinterbil. Det blir något ur Volvos program. På vintern ska man köra bakhjulsdrivet, så det blir en 740 eller en 940, säger Dennis Åkerström.

Här hittar du Volvos smarta appar.

Volvo

Publicerad: