Dyra delar stjäls från dyra bilar

MOTOR

Strålkastare och krockkuddar eftertraktade delar

Nya och lyxiga bilar utsätts för stöldräder, där delar som backspeglar strålkastare eller krockkuddar stjäls. Under hösten blev ett 50-tal BMW av med sina backspeglar i Stockholm.

Strålkastare, backspeglar, krockkuddar. När det blivit svårare att stjäla hela bilen plockar tjuvarna i stället dyrbara detaljer. Nya, lyxiga bilar är mest utsatta.

– Trenden är tydlig hos oss. Stölder i och från bilar har ökat markant, säger Daniel Claesson, presskontakt på försäkringsbolaget If med en stor del av nybilsmarknaden.

– Jag har inga siffror, men har en klar känsla av att stölder av dyra grejer på bilar ökar, säger Jan Peter Alm på Stöldskyddsföreningen.

Peter Gramer, försäkringshandläggare på Bavaria som säljer BMW i Stockholm, har ett exempel. Under drygt en vecka i Stockholm stals ett 50-tal backspeglar från BMW-bilar.

– Det började plötsligt och upphörde sedan igen, säger han.

Annat svårare

Speglar med uppvärmning och specialglas kan kosta flera tusenlappar. Minst lika mycket kostar moderna xenon-strålkastare. Men även andra detaljer stjäls. Malmöpolisen berättar om stötfångare och åtminstone en motorhuv som plötsligt varit borta. I Malmö försvann även en och samma elektronikenhet från bilar av samma märke en period förra sommaren.

Den här sortens stölder syns inte riktigt i statistiken. Enligt siffror från Brottsförebyggande rådet (Brå) har det totala antalet stölder "ur och från fordon" i stort sett halverats sedan 2003. Förklaringen är att radio- och musikanläggningar, som tidigare stals i störst utsträckning, byggs in i moderna bilar så att de blivit mycket svårare att stjäla. I stället stjäls bland annat krockkuddar. Jönköpings län har tidvis haft många sådana stölder. Under 2008 noterades över 400.

– Fram till mitten av maj i år hade vi 65. Det var lugnt över sommaren, men sedan kom en liten ökning under hösten, säger Karin Kjällbring, pressinformatör.

Ligor bakom?

Flera polisdistrikt som TT talat bekräftar tendensen att den här sortens stölder går i vågor, att en och samma sak stjäls från många bilar och att dyrare bilmärken är mest utsatta – Audi, BMW, Mercedes, Porsche, Volvo.

En del poliser talar om att ligor skulle ligga bakom och att stöldgodset ofta går på export. Men de medger att det mest är spekulationer och tullen har inga beslagsuppgifter som ger stöd för tanken.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM

Bilar