Nu kommer kinabilarna till Sverige

Av: 

Jonas Bladh

Bilar

Lilla Great Wall Phenom först ut

De första kinesiska bilarna är på väg till Sverige.

Hösten 2011 lanseras Great Wall Phenom.

– Riktmärket är att vara billigare än Kia och Hyundai, säger Torbjörn Lillrud, vd på Subaru som ska importera bilarna, till Sydsvenskan.

Great Wall Phenom Kan klara EuroNcap-testet.

Kina och svensk bilmarknad börjar bli ett ständigt återkommande inslag i nyheterna. Saab samarbetar med Beijing Auto, Volvo är just sålt till Geely.

Och snart kommer Subaru Sverige att börja importera bilar från Great Wall, en privat biltillverkare i Baoding 15 mil utanför Peking.

Andra generationen

Hösten 2011 kommer den första bilen, Phenom, att lanseras i Sverige och ytterligare 10 länder i Europa. Phenom är en bil i samma klass som VW Polo, och det är den andra generationen av bilen som kommer att hamna i svenska bilhallar.

Anledningen till att man inte tar hit redan den nuvarande första generationen är att man vill vara säker på att klara krockkraven i EuroNcaps tester med godkänt resultat. Den andra generationen bör få minst fyra stärnor, hoppas importören.

Vill komma ut

– Alla kommer att ha ögonen på oss. Vi måste veta att bilarna klarar våra krav. Kineserna är än så länge nybörjare, men eftersom vi funnits så länge i Kina och jobbat med den kinesiska bilindustrin, kan vi lita på att det blir bra. Och kineserna är verkligen hungriga på att lära sig och få komma ut, säger Torbjörn Lillrud till Sydsvenskan.

Mest sålda pickupen

Efter lilla Phenom kommer också Kinas mest sålda pickup, Steed, att introduceras på den svenska marknaden.

Vad priset på bilarna blir när de når Sverige är ännu inte klart, men siktet är inställt på det billigare segmentet.

– Riktmärket är att vara billigare än koreanerna Kia och Hyundai, och Chevrolet. Vi ska också sälja välutrustade bilar. En stereo kostar till exempel inte många dollar i Kina, säger Torbjörn Lillrud till Sydsvenskan.

ANNONS EXTERN LÄNK

Sänk din månadskostnad och samla dina lån med Lendo - ansök enkelt här.

Lendo

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Bilar