Toyota och Tesla gör elbilar tillsammans

MOTOR

Inleder produktion i USA

Japanska biljätten Toyota och amerikanska elbilstillverkaren Tesla Motors ska börja göra elbilar ihop.

Det tillkännagavs nyligen av Kaliforniens guvernör Arnold Schwarzenegger, Elon Musk, vd för Tesla Motors och Akio Toyoda, vd för Toyota på en presskonferens i Palo Alto i Kalifornien.

Företagen ska tillsammans både utveckla och tillverka elektriska bilar.

Samtidigt meddelas att Tesla tar över den nyligen nedlagda NUMMI-fabriken (New United Motor Manufacturing Inc) i Fremont vid San Francisco-bukten där Tesla-sedanen Model S kommer att tillverkas.

Delfinansiering från Toyota

Tack vare delfinansiering från Toyota och skattelättnader från staten Kalifornien ska den nedlagda fabriken få ny utrustning som är anpassad för produktion av elbilar.

Enligt Musk, vd för Tesla, innebär detta att 1000 arbetare kan återfå sina arbeten i fabriken. Tesla räknar med att kunna tillverka 20 000 bilar per år i Fremont. På sikt räknar man med att kunna utveckla nya bilmodeller i fabriken som kan ge upp till 10 000 arbetstillfällen.

300 000 bilar

Affären ger Tesla goda möjligheter att införa Toyotas effektiva produktionssätt i fabriken och även utnyttja delar av Toyotas leverantörer. Detta skulle kunna kompensera de tidigare svårigheter Tesla haft med tillverkningen av Tesla Roadster. NUMMI-fabriken hade en kapacitet på 300 000 bilar per år innan den stängdes.

Produktionsstarten för Tesla Model S är planerad till 2012. På Presskonferensen sa Elon Musk att flera mer avancerade modeller kommer att presenteras senare i år.

ARTIKELN HANDLAR OM

Bilar