Porsche Mission E – en ny Tesla-dödare

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 16 | Foto: Foto: Porsche

En helelektrisk Porsche.

Nej vi pratar inte om en radiostyrd leksak – utan om tyskarnas senaste bil: Mission E.

Bilen avtäcktes under måndagskvällen och är Porsches ”Tesla-dödare”.

Ända sedan Tesla visade att det gick att sälja lyxiga elbilar för runt en miljon, har konkurrenterna sneglat på segmentet. Men hittills har den amerikanska tillverkaren fått ensamt spelrum med sin Model S.

Men snart kan den tiden vara förbi. Här är nämligen en riktigt seriös utmanare.

Imponerande prestanda

Porsche säger det förvisso inte rakt ut, men det är svårt att tolka på något annat sätt. Nya konceptet, Mission E, har ett tydligt mål – att ta tronen i segmentet med lyxiga fyrdörrars el-sedaner.

Så vad är då Mission E? Sett till rena prestandasiffror är det en el-Porsche med ”över 600 hästkrafter”. Siffran kanske är lägre än i värstingmodellen av Model S, men ser man till acceleration så är det Porschen som tar hem ”drag racet” trots Teslans ”Ludicrous Speed”. Mission E ska även vara den som har längst räckvidd och upp till 50 mil ska man klara sig innan det är dags att koppla in sladden. Så sett till ”papperssiffrorna” är det fördel för Porsche.

Teknik från Le Mans

Kraften kommer från två elmotorer liknande de som Porsche har i sin Le Mans-racerbil 919 Hybrid. De båda motorerna driver på alla fyra hjul och bilen har även fyrhjulsstyrning, något som hjälper till när man tar kurvor i hög hastighet. Apropå det så säger Porsche att Mission E ska klara klassiska Nordslingan på Nürburgring på under åtta minuter.

80 procent på 15 min

Men grym acceleration och bra ban-tider är inte det enda som Mission E imponerar med. Utan även laddhastigheten är snabb. Porsche säger att bilen ska klara att ladda upp 80 procent av batteriet på en kvart. Det innebär att man på en kafferast kan få tillräckligt med kräm för att ta sig 40 mil. Dock finns det en hake. Laddsystemet måste klara 800 volt. Bilen ska dock även kunna laddas i vanligt vägguttag, trefassystem eller via induktion.

Här går det att se en video med Porsche Mission E OBS extern länk.

Aftonbladet Bil

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN

MER OM MIN BIL