Ryktet: Snart blir Volvo börsnoterat

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 6 | Foto: VOLVO CARS

Volvo

Kan Volvo bli nästa folkaktie?

Enligt Financial Times kan Volvo Cars vara på väg mot en börsnotering.

”Varför bete sig som ett börsnoterat bolag om du inte vill vara ett?”, säger en källa till tidningen.

Sedan Volvo Cars såldes av Ford har det varit en spännande tid för det svenska märket. Många oroade sig över att de nya kinesiska ägarna skulle innebära att ”svenskheten” i märket försvann och att arbetstillfällena skulle gå på export.

Än så länge har olyckskorparna haft fel – och snarare har Volvo lyckats starkt med att återfå sina svenska rötter – än att färgs av sin kinesiska ägare

Tar steg mot börsnotering

Och nu kan det vara så att det kinesiska blir än mer utspätt. I varje fall om man ska gå på de uppgifter som Financial Times presenterar. Enligt källor till tidningen kommer Volvo att ställa ut en företagsobligation vilket kan vara ett första steg mot börsnotering.

– Vad som är viktigt för oss tror jag är att förbättra företaget och driva det som om vi vore börsnoterade. Det är väldigt hälsosamt för bolaget och det är vad vi gör säger Håkan Samuelsson, vd för Volvo Cars, i en kommentar till Financial Times.

Men en källa till tidningen tror att det innebär mer än så.

”Idén om en kinesiskt ägd premiumspelare med stora volymer och fabriker på tre kontinenter ... det är en fängslande historia. Varför bete sig som ett börsnoterat bolag om du inte vill vara ett?", säger källan till Financial Times.

Väl vald tidpunkt

Tidpunkten är intressant. Nya XC90 har hittills varit en succé och överträffat förväntningarna. modellen har redan vunnit fler tunga titlar och är en av finalisterna till årets bil i Europa samt till årets suv i USA.

Därtill har nya S90 presenterats och i mars får den sällskap med nya V90. De båda modellerna ska på allvar visa att Volvo är med i premiumligan och börja konkurrera om köpare med bland annat BMW 5-Serie samt Audi A6.

Har du nyhetstips till Aftonbladet Bil? Mejla ditt tips hit.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN

MER OM MIN BIL