Då måste du byta till sommardäck
Datum regler och lagar för årets däckbyte
Från 31 mars är det fritt fram att dumpa dubben.
Och borsta av sommardäcken.
Men senast den 16 april ska de vara på – om du inte ska vinterslira.
Från och med den 1 april finns det inget krav på att använda vinterdäck.
Utan det är fritt fram att byta sulor på bilen.
1. Då är det dubbförbud
Först den 16 april och fram till den 30 september är det förbud att ha dubbdäck på sitt fordon. Men, det finns ett men. Om det är vinterväglag eller befaras bli det igen så får du behålla vinterdäcken på. Det här gäller ju även om du ska resa inom landet, från sommarväglag till vinterväglag.
2. Då är det vinterväglag
Om det så bara är lite is, snö, snömodd eller frost på någon del av vägbanan så räknas det som vinterväglag. Du har därmed rätt att behålla dubbdäcken på bilen – även efter den 16 april och fram tills att risken för vinterväglag är över. När det sker är väldigt olika beroende på var i landet man bor.
Det är dock polisen som avgör om det råder vinterväglag där du befinner dig.
PLUS: Sommardäckstest –superbilliga däcket som spöar de dyraste
3. Därför byter vi däck
Jo, är vägen helt fri från vinterväglag så finns det ingen anledning att ha kvar vinterdäck på ditt fordon, vare sig det gäller friktionsdäck eller dubbdäck. Transportstyrelsen rekommenderar alla att byta.
Dubbdäcken sliter nämligen på vägarna, försämrar vägmiljön och har en sämre bromssträck än sommardäck. Det leder i sin tur till att det uppstår inandningsbara partiklar och kan ge negativa hälsoeffekter, som exempelvis luftvägsbesvär.
4. Därför ska även dubbfriadäck bytas ut
Även dubbfria däck, så kallade friktionsdäck bör bytas ut inför sommaren. Gummiblandningen och mönstret på friktionsdäck ger försämrade köregenskaper på sommarvägarna och kan ge en längre bromssträcka. Dessutom slits dubbfria däck snabbare vid högre temperaturer. Oekonomiska med andra ord.
Det finns alltså inget året runt-däck - oavsett vad tillverkaren säger.
5. Men innan du byter - kolla däcken
Sätt inte bara på de avdammade sommardäcken utan att kontrollera att de håller måttet först, bokstavligt talat.
Mönsterdjupet på sommardäck ska nämligen vara minst 1,6 millimeter. Av säkerhetsskäl bör du har lite mer att gå på. På en våt vägbana behövs det åtminstone 3 millimeters mönsterdjup för att kunna ge bra friktion.
Och sätt de bästa däcken bak, de mest störst mönsterdjup och bästa väggreppet. Det gäller både fram- och bakhjulsdrivna bilar. På så sätt blir det mindre sladdrisk vid bromsningar och i svängar.
6. Lägg på de bästa däcken fram
Allra bäst är ju att byta alla fyra däcken. Men säger ekonomin stopp så lägg de mest slitna däcken fram. Då minskar risken för bakvagnssladd vid vattenplaning. Undersökningar visar att bilar inblandade i sladdolyckor oftare hade de sämsta däcken bak.
7. Kolla koden
På sidan av däcket finns en fyrsiffrig kod instansad, oftast i slutet av den långa siffer- och bokstavskoden som inleds med ordet Dot. 5021 betyder vecka 50, år 2021. Kolla innan du får dina däck monterade så att du inte får äldre däck.