Vass Nissan GT-R blir ännu vassare

Bara 40 stycken SpecV till Europa

Lagom till jul meddelar Nissan att värstingen GT-R nu kommer i en vässad men begränsad upplaga – SpecV.

Kul för de 40 i Europa som har råd. Lite snöpligt för dem som redan skrivit på köpekontraktet för den redan mycket vassa "vanliga" GT-R.

Beställningar tas nu emot vid Nissan High Performance Centers (NHPCs) i Europa. Men det är bråttom - beställningar kan göras bara fram till 15 december 2009.

Endast 40 stycken av den vässade SpecV kommer att säljas i Europa. Antalet markerar att det är 40 år sedan den första Nissan med GT-R-emblemet presenterades. Bilen kommer bara att visas i Nissan Sports-utställningen i det nya Nürburgring-komplexet som slog upp portarna i juni.

Kan köras hårdare

Grund-GT-R kostar i Sverige 830 000 kronor och bland annat har skådespelaren Mikael Persbrandt köpt en sådan. Det som skiljer SpecV från den den vanliga GT-R är förbättringar som gör att bilen under rätt omständigheter och i rätt miljö kan bromsas senare och hårdare, köras fortare genom kurvor och accelerera tidigare.

Extra vridmoment

Maxeffekten har inte höjts. Däremot har prestandan förbättrats med en ny tryckreglering på högre växlar, som under kort tid ska ge extra tryckökning från de dubbla turboaggregaten. Det ger extra vridmoment i mellan- och övre delen av varvtalsområdet för ännu bättre acceleration. Broms- och kurvkörningsprestanda har förbättrats genom installation av kolfiber-/keramik-bromssystem. Andra prestandaförbättrande finesser är ett avgassystem i titan.

På utsidan har SpecV fått gjutna och specialutvecklade aluminiumfälgar. Bilen har också fått en bakspoiler i kolfiber, samt grill och bromsluftintag i kolfiber. Alla ändringar ska sänka vikten med 60 kg.

Specialfärg

Interiört blir det bara två sittplatser i bilen, till skillnad från vanliga GT-R:s fyra. Även sätena i nya SpecV är av kolfiber och med svart läderklädsel. Dessutom kan bilen fås i den nya färgen Ultimate Black Opal som skiftar nyans beroende på ljuskälla och betraktningsvinkel.

Som ni gissat är Nissan GT-R SpecV en mycket exklusiv bil och därmed inget billigt åk. 1 599 000 kronor kostar kalaset.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN