Min bil läcker – hur tätar jag det?

Publicerad:
Uppdaterad:

Bilar

Jag har en Audi A4 Avant -98 med ett jobbigt problem. På golvet till höger under gummimattan bli det alltid plaskvått (när det är minsta lilla blött ute) och jag kan inte förstå var- vattnet kommer ifrån. Jag kan inte se att det läcker in nånstans när man kör i regnigt väder och får hela tiden torka ut där bak med kupévärmaren. Är detta ett känt problem, eller bör jag leta upp vart vattnet kommer ifrån?

Läckaget kommer sannolikt från vindrutan. Moderna bilar har limmade rutor som inte ska kunna läcka, men de gör det ändå ibland.

Enklaste felsökningen består av att tejpa över dekorlisten mellan ruta och kaross (svart eltejp är mest diskret) med så pass mycket marginal att minst fem millimeter tejp hamnar på plåten respektive glaset. Om du därefter kan köra i regn utan att det blir blött på golvet – ja, då har du hittat felet. Därefter gäller det att lyfta på dekorlisten utan att den skadas (köp en reparations-handbok eller fråga ett proffs). Eftersom rutan ingår som en bärande del i karossen bör du först leta efter rost eller tecken på att limmet har släppt – då måste rutan limmas om. Men om allt ser friskt ut tvättar du ytorna med sprit och tätar skarven med ett specialmedel (säljs på närmaste biltillbehörsbutik). Använd helst inte silikon, det fungerar inte lika bra som specialmedlen.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN

MER OM MIN BIL