Forskare 1: Odubbat räddar liv

MOTOR

1800 döda per år av vägdamm orsakat av dubbdäck

I Tyskland och Japan är de förbjudna men i Sverige är de dubbade vinterdäcken fortfarande överlägset vanligast.

Nu uppmanar Vägverket fler att byta till dubbfria vinterdäck – men påpekar samtidigt att något förbud i Sverige inte är aktuellt.

Enligt en forskarrapport skriven av Bertil Forsberg vid Umeå universitet dör omkring 1800 svenskar varje år i hjärt- och kärlsjukdomar orsakade av partiklar som dubbdäcken river upp från vägbanan.

Det är fyra gånger så många som i antalet trafikolyckor med dödlig utgång.

I vårt grannland Norge får bilister som kör dubbat böta för att kompensera för vägslitaget de orsakar. I Sverige hoppas nu Vägverket att fler ska välja dubbfria däck i vinter.

– Det är dags att våga tänka nytt. Dubbfria däck är säkra och att köra dubbat river sönder vägbanan och skadar vår hälsa, säger Vägverkerkets miljödirektör Lars Nilsson till TT.

Frågan om att förbjuda dubbdäck i Sverige har diskuterats ända upp på riksdagsnivå utan att ge resultat och Lars Nilsson tror inte på något förbud i Sverige.

– Jag tror på frivillighet och att informera. Ett förbud skulle ha svårt att möta förståelse, men det kan gå fortare än jag anar i dag, säger Lars Nilsson.

Enligt däcksbranschen är över 70 procent av alla vinterdäck som säljs i Sverige utrustade med dubb men Lars Nilsson menar att det inte finns några trafiksäkerhetsskäl att välja dubbade vinterdäck.

– Utvecklingen går snabbt och med nya gummiblandningar och däcksmönster är odubbade vinterdäck lika bra, säger Lars Nilsson.

ARTIKELN HANDLAR OM

Bilar