Kravet: Obligatoriska syntest för bilförare

Bilförare bör kolla sin syn regelbundet, anser Bilprovningen och optiker. Arkivbild.
Bilförare bör kolla sin syn regelbundet, anser Bilprovningen och optiker. Arkivbild.

Har man väl fått sitt körkort för personbil behöver man inte kontrollera synen igen. Det borde man göra, anser optiker och Bilprovningen.

Bilprovningen och optikerkedjan Synoptik lät häromveckan testa närmare 1 900 bilisters syn och resultatet är tämligen nedslående: En av sex hade så dålig synskärpa att de ser suddigt på en till två meters håll och med andra ord kan vara rent farliga i trafiken. En av tio hade så dålig syn att den inte skulle klara de krav som ställs vid ansökan om körkortstillstånd.

Resultatet ligger i linje med resultaten i motsvarande undersökningar de senaste åren. Att så många bilister ser så dåligt är skrämmande, anser Cecilia Blom Hesselgren, kommunikationschef på Bilprovningen.

– Jag tycker att det borde vara obligatoriska synundersökningar från en viss ålder, åtminstone i samband med att körkortet ska förnyas. Och där får vi medhåll från många bilister när vi gjort den här undersökningen, säger hon.

Får sämre mörkerseende

Ett tydligt varningstecken på att synen börjar försämras är att man börjar se sämre i mörker.

– När det blir mörkt så blir alla människor lite mer närsynta för att ljuset bryts på ett annat sätt i ögat, säger Helene Hjertberg, legitimerad optiker hos Synoptik.

– Men det kan också finnas andra indikationer, som att man får huvudvärk eller känner sig trött i ögonen, vilket kan tyda på att man går och kompenserar ett synfel, vilket kan slå på synfältet.

Men skam den som ger sig – det finns hjälp att få om man låter testa sin syn.

– Det finns en liten, liten klick som kan ha medicinska hinder men de allra flesta kan man rätta till med synhjälpmedel eller en operation, säger Helene Hjertberg.

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN