Motorhistoriska dagen – fira nationaldagen i en veteranbil

På nationaldagen är det Motorhistoriska dagen.
På nationaldagen är det Motorhistoriska dagen.

Nationaldagen, 6 juni, är också Motorhistoriska dagen.

Vårt fordonshistoriska kulturarv rullar ut på gator och torg.

I år växlas det upp på ett hundratal platser i landet.

Gott om veteranbilar och motorhistoria.

Så putsa kärran.

Över hela Sverige åskådliggörs, 6 juni, det fordonshistoriska kulturarvet via hundratals evenemang där historiska fordon står i fokus. Motorhistoriska Riksförbundet växlar upp, gasar och bjuder in klubbar, föreningar, kommersiella arrangörer och museer att arrangera träffar, utflykter och utställningar.

Ett rullande museum

– Att fordonshistoria är kultur råder det ingen tvekan om. Våra gamla fordon är inte bara ett pittoreskt och uppskattat inslag i trafiken, utan också ett stort rullande museum som drivs helt utan statliga och kommunala bidrag, betonar MHRFs ordförande Peter Edqvist.

Motorhistoriska dagen kan liknas vid ett rikstäckande öppet hus av detta museum. Där enskilda fordonsägare deltar genom att ta ut sina historiska fordon och medverka i olika evenemang.

Fem finalister

Ett mål med Motorhistoriska dagen är också att uppmärksamma allmänhet, media, politiker och beslutsfattare på den fordonshistoriska rörelsens omfattning för att skapa ökad acceptans för bevarande av kulturarvet.

Fem av evenemangen i landet får extra uppmärksamhet i arrangörstävlingen Kultur på väg. Tävlingen är ett samarbete mellan MHRF och Nostalgia Magazine. Förutom att plocka ut finalisterna (se faktarutan) bedöms också arrangemangen och en vinnare koras.

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN