Så väljer du rätt motorolja

Väj rätt motorolja när det är dags.
Väj rätt motorolja när det är dags.

Väljer du rätt motorolja kan du förlänga livslängden på din motor – och minska bränsleförbrukningen.
Men olika bilar behöver olika oljor.
Så här väljer du rätt.

Oljan i din bil är väldigt viktig. Den ser nämligen till att alla delar i motorn rör sig fritt och att motorn kyls ned. Den minskar också vibrationer, dämpar motorljud och rengör din motor.

Men när det är dags att fylla på eller byta ut motoroljan är det viktigt att du väljer rätt.

1. Titta i instruktionsboken

Olika motorer används nämligen på olika sätt. De arbetar bäst vid olika varvtal och temperaturer. Därför passar inte alla motoroljor alla motorer.

  • Titta i bilens instruktionsbok. På sidorna om olja står det exakt vad du behöver.
  • Kolla även i serviceboken. Om du lämnat in din bil för oljebyte så står det i serviceboken vilken olja som bilverkstaden använt.
  • De flesta bensinmackar har även olika guider som kan hjälpa dig hitta rätt bara genom att skriva in ditt registreringsnummer.

2. Välj bland olika kvalitet

Men även med informationen från instruktionsboken så finns det ofta flera olika oljor som du kan välja mellan och som är av olika kvalitet. Och oavsett vad du tidigare använt så kan du vid nästa tillfälle välja någonting annat. Se bara till att oljorna uppfyller samma kvalitetsnorm.

Det finns nämligen helsyntetisk olja, delsyntetisk olja och mineralolja:

  • Mineralolja består av raffinerad bergolja och ibland kan vissa tillsatser förbättra oljans egenskaper. Den här motoroljan är över lag billigast.
  • Helsyntetisk olja är råolja och anses enligt de allra flesta bensinmackar vara den allra bästa. Den har nämligen egenskaper som att klara kallstarter och höga temperaturer vid hård belastning. Helsyntetisk olja ger också lägre friktion och sparar därför på bränslet och är bättre för miljön jämfört med mineralolja. Men det är en komplicerad process att ta fram oljan så därför är den här dyrast.
  • Delsyntetisk olja är en blandning av helsyntetisk och mineralolja. Det innebär att man kan påverka oljans egenskaper till viss del och bra mycket mer än med mineralolja.

3. Välj rätt viskositet

På oljeflaskorna står det olika siffror och bokstäver som beskriver vilken viskositet oljan har. Märkningen avslöjar hur lättflyttande oljan är vid kallstart och hur lättflytande den är när motorn belastas och är varm.

På exempelvis en flaska där det står SAE 5W-40 visar 5W vad motoroljan har för kallegenskaper och 40 för varmegenskaper.

Det är viktigt att du följer rekommendationen i instruktionsboken om vilken viskositet som oljan ska ha för just din motor.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ämnen i artikeln