Se bilen som ska rädda VW:s rykte

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 5

Volkswagen

Utsläppsskandalen har vingklippt VW rejält.
Märkesimagen och dieselsatsningen är skadeskjuten, men en ”frälsare” kan vara på väg.
Nu har de första bilderna på bilen som ska rädda koncernens rykte kommit ut.

Det är tyska Autobild som publicerat bilder på hur VW:s nya bil kan se ut.

Bilen som internt inom märket kallas för XL3 är en mildhybrid i samma linje som Toyotas framgångsrika Prius – och det kommer att vara en galjonsfigur när det kommer till att återta bilden av VW som ett pålitligt och miljömedvetet märke.

Får egen design – ska sticka ut

Namnet kommer av att designen influerats kraftigt av XL1 – en supersnål prestigemodell som VW endast byggde i 250 exemplar. Men till skillnad från denna, ska alltså XL3 vara en riktig ”folkbil” med ett betydligt mycket lägre pris.

Enligt Autobild kommer den nya bilen också vara mer ”egen” än tidigare hybrider och elbilar. VW har ju tidigare alltid menat att det inte finns något skäl att ge sina elektrifierade bilar ett specialutseende, men nu har man alltså tänkt om.

Drar mindre än 0,3 l/mil

Drivlinan består enligt tidningen av en 1,4-liters turbofyra kombinerad med en elmotor. Bensinmotorn, som för att spara på soppan har cylinderavstängning,  kommer med en effekt på 140 hästar och elmotorn bidrar med 35 hk. Målet är att bilen i detta utförande och tack vare finslipad aerodynamik ska klara en förbrukning på mindre 0,3 liter milen. Därtill ska den kunna klara sig några kilometer på ren eldrift.

Så när kommer man kunna köpa en VW XL3? Autobild tippar på att bilen är här 2018 – och att priset på den ligger runt 30 000 euro, motsvarande 300 000 kronor.

■ ■ ■ Har du nyhetstips till Aftonbladet Bil? Mejla ditt tips hit.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN

MER OM MIN BIL