Uppkäftiga småttingar

Publicerad:
Uppdaterad:

Även små bilar kan ha stora egenskaper

Foto: PETER GUNNARS

Citroën C3, Ford Fiesta, Honda Jazz och Volkswagen Polo är alla tillräckligt mycket bil för att fylla hela bilbehovet för en mindre familj.

Det kan vi slå fast efter att ha hårdtestat de allra senaste bidragen till småbilsklassen.

Med detta behov i bakhuvudet har vi valt att jämföra de starkaste versionerna av fyra nya, stora småbilar. Citroën C3 med 110-hästars 1,6-litersmaskin, som kostar 115 900 kronor. Fords 1,6-liters 100 hästars Fiesta kostar 128 900 kronor. Honda Jazz gör Sverigepremiär i augusti och erbjuds bara med ett motoralternativ: 1,4 liter, 83 hästkrafter för 129 900 kronor. Den starkaste motorn till Volkswagen Polo är fortfarande en 1,4-litersmotor på 75 hästkrafter som kostar 121 000 kronor.

Det här är en kompetent liten skara småbilar, alla med sina starka sidor som imponerar. Ford Fiesta hade vi stora förväntningar på, men den lever bara upp till dessa när det gäller köregenskaperna.

Maximala lastmöjligheter

Fiesta är sportbilen i gänget, med lite för många missar i övrigt för att den ska ha en chans på täten i klassen. Dessutom drar priset i väg över 140 000 med luftkonditionering ombord.

Så värst mycket billigare lär det inte bli att köra Honda Jazz . Då får man ändå hålla till godo med en väl tam 1,3-litersmotor . Den som oftast kör i stan lär inte lida av detta, och värdesätter du maximala lastmöjligheter är Jazz rätta valet.

Citroën C3 imponerar stort på oss. Och det bästa är att Citroën knappt vågar ta betalt för bilen. Jämbördigt (och fullödigt) utrustad med de övriga är den klart billigast med 127 300 kronor, det är 13 200 kronor mindre än för Polo.

Karamell att suga på

Citroën erbjuder fina prestanda och vägegenskaper. Komfort och design likaså. Men den som ska skjutsa fullvuxet folk märker att man kan begära mer av utrymmet bak, liksom av kvalitetskänslan.

VW Polo är inget folk vänder sig om efter, men här har Volkswagen mejslat till en kompetent liten bil utan större svagheter. Den kostar lite mer i inköp men i längden blir det billigt.

Polo är en karamell att suga på länge.

Mikael Johnsson

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Bilar

Biltester