Jeeps härliga vårflört – skapar retrobilen

1 av 19
MOTOR

Varje år samlas tusentals Jeep-entusiaster för påskens årliga Jeep-safari.

Varje år får också personalen fria händer att skapa egna konceptbilar till den stora träffen.

Här har vi Jeep Cheif – en härlig vårflört med surfarstuk som plockar upp de gamla anorna.

När Jeep-entusiasterna snart rullar ut i ”den röda öknen” är det för 49:e gången som ”Easter Jeep Safari” arrangeras i USA, vilket Jeep firar med sju konceptbilar som också ska hänga med på äventyren i Utah-öknen.

Den babyblå på bilden ovan heter Jeep Chief och är en härlig flört med såväl original-Cherokeen som lanserades första gången 1974. Baserad på den klassiska ikonen Wrangler Unlimited med snygga kopplingar till surfarstilen. Den oceanblå exteriörfärgen, rosenträ interiört och trägolv i lastutrymmet.

En 3,6-liters V6:a står för framdrivningen och växlar gör man genom en sexväxlad manuell låda.

De sex andra konceptbilarna som också tas med till Utah-öknen är:

Jeep Staff Car

En hyllning till den klassiska Willys-jeepen som en gång i tiden var med och lade grunden för firman. Här har en förstärkande bur monterats in och hela B-stolpen monterats bort, vilket gör att den helt saknar dörrar. Mycket detaljer som liknar originalbilen med militärinspirerade tillbehör – och så klart en rejäl antenn!

Jeep Wrangler Africa

”Den ultimata Jeep Wrangler-bilen för expeditioner och overland-resor, med utrymme för såväl utrustning som extra bränsletankar”, skriver Jeep om den Afrika-inspirerade Wranglern. En 2,8-liters diesel med automatlåda med rejäla 35-tumshjul och winch i fronten.

Jeep Grand Cherokee Overlander

Även om Afrika-Wranglern ovan sägs vara en expeditionsbil är det ändå Grand Cherokee med taktält som gäller om man vill ut riktigt i buschen. En 3,0-liters dieselsexa ser till att man kommer över stock och sten – och hasplåtar fram och bak skyddar underredet.

Jeep Renegade Desert Hawk

Inte heller företagets nya minsting Renegade slipper undan ökenäventyret. I Desert Hawk-utförande får Renegade ett rejält takräcke, hasplåtar och en 2,4-litersmotor med nioväxlad automatlåda.

Jeep Cherokee Canyon Trail

Jeep Charokee utsågs i USA till ”Årets fyrhjulsdrivna bil” av tidningen Four Wheeler’s Magazine och Canyon Trial-konceptet är Jeeps sätt att tacka för utmärkelsen. Unika dekaler och mängder av Jeep- och Mopar-tillbehör sticker den ut från sina vanliga syskon, samtidigt som terrängegenskaperna vässats med rejäla BF Goodrich terrängdäck och underredesskydd.

Jeep Wrangler Red Rock Responder

När det kommer till riktigt risig terräng är det dock upp till Wrangler Red Rock Responder att hugga in. Med rejäla 37-tumshjul, stötdämpare från Fox och en rejäl påbyggnad som skapar ett stort pick up-flak baktill.

ARTIKELN HANDLAR OM

Jeep

Motor

Bilar