Infinitis hybrid först med nytt varningsljud

MOTOR

Ljud som varnar fotgängare är standard på modellen

Foto: Infinitis hybridbil har ett system som ska varna fotgängare.

När Infiniti lanserar sin nya hybridmodell M35h, är det den första elhybrid som har fått ett varningssystem för fotgängare som standard.

Foto: Klicka på bilden för större version.

Att lägga till ljud till tysta elbilar har blivit en omdebatterad åtgärd, det har främst förespråkats av intresseorganisationer för synskadade, medan andra grupper har menat att det är får motsatt effekt och i stället försämrar en redan rörig ljudmiljö.

Men Nissan har tagit fram ett system med varningsljud både för elbilen Nissan Leaf och Infinitis hybridbil.

Distinkt ljud

Systemet som kallas för VSP, Approaching Vehicle Sound för Pedestrians, funkar automatiskt från att bilen startar tills den når en hastighet av cirka 30 kilometer i timmen. Systemet har en högtalare vid kofångaren och efter att ha konsulterat kognitiva psykologer och akustikforskare har man valt ett ljud som ska vara distinkt hörbart för alla åldersgrupper, samtidigt som det håller sig inom en frekvens som ska störa så lite som möjligt.

Ljudet går från en hög till en låg frekvens beroende på bilens hastighet, det är som högst när bilen startar för att indikera att fordonet börjat röra på sig, medan ljudet har en mer oregelbunden ton när bilen backar.

Infiniti kan komma upp i hastigheter kring 96 kilometer i timmen när den körs enbart på el, men då blir det så pass mycket ljud från däck att VSP-systemet inte behöver vara på.

ARTIKELN HANDLAR OM

Bilar