Ny tekniklösning vässar Volvos fotgängarskydd

Motor

Alarmerande olyckssiffror sporrar Volvo Personvagnars satsning på fotgängarskydd.

Efter banbrytande "Pedestrian Detection med full autobroms" kommer ytterligare en tekniklösning som ger ökat skydd för fotgängare

Den alarmerande ökningen av antalet dödade fotgängare som fördubblats i den svenska trafiken understryker vikten av ökad säkerhet för oskyddade trafikanter.

Volvo Personvagnars fokus på detta område har redan resulterat i den banbrytande tekniken Pedestrian Detection med full autobroms  – och mer är på gång.

– Under 2012 kommer vi att presentera ytterligare en tekniklösning som ger ökat skydd för fotgängare, säger Stefan Jacoby, VD vid Volvo Personvagnar.

Färsk statistik som försäkringsbolaget If tagit fram visar att antalet fotgängare som omkommer på de svenska vägarna har fördubblats i år jämfört med 2010.

Volvo en föregångare

– Volvo har alltid varit en föregångare när det gäller att skydda de åkande i våra bilar. På senare år har vi tagit initiativ som hjälper föraren att undvika kollisioner med andra fordon - och vi har fokuserat på ökad säkerhet även för oskyddade trafikanter. Den nu presenterade olycksstatistiken understryker ytterligare vikten av detta arbete, säger Stefan Jacoby.

Testa här – bygg din egen drömbil.

Pedestrian Detection med full autobroms var en världsnyhet när den presenterades i fjol.  Den radar- och kamerabaserade tekniken kan hålla koll på fotgängare framför bilen, varna om någon av dem kliver ut i färdriktningen - och automatiskt aktivera bilens fulla bromskraft om föraren inte reagerar i tid.

– Vi är stolta över att vi lyckats göra vår teknik så tillförlitlig att vi kan erbjuda ett komplett system som kan undvika en kollision med en fotgängare genom att upptäcka, varna och bromsa för fullt, säger Thomas Broberg, säkerhetsexpert vid Volvo Personvagnar.

Säkrare upptäckt

Pedestrian Detection med autobroms och full bromsverkan består av en radarenhet i bilens grill, en kamera framför innerbackspegeln och en central styrenhet. Radarns uppgift är att upptäcka föremål framför bilen och bestämma avståndet till dessa. Kameran avgör vilken typ av föremål det är.

Systemet är programmerat för att även reagera på framförvarande bilar som står stilla eller rör sig i samma riktning som den egna bilen.

Tack vare den nyutvecklade, så kallade "dual-mode" radarns mycket bredare synfält kan dessutom fotgängare på väg in i körbanan upptäckas tidigt. Kameran har en bättre upplösning än föregående generation. Detta har gjort det möjligt att urskilja fotgängares rörelsemönster.

Toppmoder sensorteknik

– Automatbromsen kräver att föremålet bekräftats av både radarn och kameran. Tack vare den toppmoderna sensortekniken är det nu möjligt att gå upp till full bromskraft, förklarar Thomas Broberg. Han tillägger:

– Att urskilja fortgängare med tillräckligt hög tillförlitlighet har varit en komplex utmaning. Vår innovativa teknik är både programmerad för att spåra fotgängarens rörelsemönster och för att beräkna om denne är på väg att gå ut framför bilen.  Systemet kan detektera fotgängare med en längd från 80 cm och uppåt, d v s även barn.

Tekniken har samma begränsningar som det mänskliga ögat och har liksom vi själva nedsatt "syn" i mörker och dåligt väder.

I en akut situation får föraren först en ljudlig varning kombinerad med ett blinkande ljus på vindrutans "head-up" display. För att skapa en omedelbar, intuitiv reaktion påminner varningen om ett framförvarande bromsljus. På samma gång förladdas bilens bromsar. Om föraren inte reagerar på varningen och en påkörning är nära förestående, aktiveras full bromskraft automatiskt.

Undviker påkörning under 35 km/h

Pedestrian Detection med full autobroms kan undvika en kollision med en fotgängare i hastigheter upp till 35 km/h om föraren inte själv reagerar i tid. I högre farter handlar det om att få ner bilens hastighet så mycket som möjligt innan påkörningen. Hastighetsminskningen är upp till 35 km/h.

Statistiken visar att den påkörande bilens hastighet har stor betydelse för olycksutgången. Lägre påkörningshastighet innebär att risken för allvarliga skador minskar avsevärt.

- Andelen fotgängare som omkommer är för stor i dag och våra tekniklösningar kommer att få stor betydelse för att minska den, säger Thomas Broberg.

City Safety ger dokumenterat resultat

Att Volvo Personvagnars kollisionsundvikande tekniker ger betydande resultat dokumenteras bland annat i en färsk rapport från den amerikanska organisationen IIHS (Insurance Institute for Highway Safety).

Enligt IIHS studier av försäkringsärenden där en Volvo XC60 varit inblandad visar att systemet City Safety - som är utformat för att förhindra lågfartskrockar bakifrån - bidrar till att minska ersättningen för personskador med hela 51 procent. Kostnaden för skador på bilarna sjönk med över 20 procent. I båda fallen gäller detta jämfört med andra medelstora SUV:er.

Volvo

ANNONS

Tävla om bensinpengar och byt bilförsäkring!

Extern länk från Compricer

Jämför och byt nu

Publisert:

Aftonbladet

/

Motor