Krockkuddar livsfarliga – även för tonåringar

Bilar

Ny studie: Barn under 15 år ska inte ha krockkudde

Krockkudden kan vara livsfarlig för barn under 15 år.

Det visar en amerikansk studie.

– Den här undersökningen är värd att ta på största allvar, säger Maria Krafft, biträdande forskningschef vid Folksam.

Forskare vid Doernbechers barnsjukhus i Oregon har studerat 3790 trafikolyckor, och vänder upp och ner på det man tidigare trott om barn och krockkuddar.

I Sverige har man riktlinjer som säger att barn under 140 centimeter inte ska sitta på platser där kudden är inkopplad, men den amerikanska studien vill i stället använda ålder som avgörande faktor.

– Barn under 15 har mindre muskelmassa, tunnare benstomme och är mer elastiska än vuxna vilket gör att de lättare skulle få benfrakturer när de träffas av kudden, säger Maria Krafft.

Anpassade för vuxna

Krafft anser att innan trafikforskare och statistiker i Sverige hunnit titta på den amerikanska studien bör inte oroliga föräldrar ha sina barn på platser med krockkudde.

– Kudden är anpassad för en vuxen person och inte för barn. Om vi ser att deras studie kan omsättas till svenska förhållanden då måste vi höja gränsen för våra rekommendationer, säger hon.

Idag finns bilar som även har krockkuddar bak vilket är ett problem om den amerikanska studien stämmer.

– Jag tror att krockkuddarna kommer att utformas om så att de bättre passar barn. Att de blir lite mjukare och bättre tar hand om barnen, säger Krafft.

Skador i ansiktet

I Sverige har man hittills inte sett några allvarliga fall av barns om skadats av krockkuddar.

– De fall vi sett har handlat om ungdomar som suttit i små bilar nära kudden. De har främst fått skador i ansiktet och mellankroppen, säger Maria Krafft.

Therese Holmberg

ANNONS EXTERN LÄNK

Se över dina möjligheter till ett lån: Ansök om upp till 600 000 kr utan säkerhet genom Lendo.

Lendo

Publisert:

Aftonbladet

/

Motor

/

Bilar

ÄMNEN I ARTIKELN

Bilar