Mini störst – igen

Bilar

Visst är det charmtrollet Mini Cooper som tar hem småbilsvinsten i år igen.

Med hela 46,5 procent av rösterna dessutom.

Tydligare tecken på att bilen är ett lyckodrag finns knappast.

Synd bara att den är så dyr att inte fler kan lägga vantarna på ett exemplar.

Mini är kanske småbilsklassens roligaste bil. Den är både rolig att se på och en förbenat skojig bil att köra.

Roligt är också att alla varianter, från miljöbilsklassade Mini diesel till racerbilen Cooper Works, bjuder på massor av körglädje. Just miljöbilen Mini är ett nytt tillskott för i år som förmodligen kommer att öka försäljningen.

Ny Mini kom i år

Tyvärr är prislappen på Mini rätt hög för att vara en småbil. Den nya bilen som kom i år är inte billigare men något mer praktisk med aningen större bagageutrymme och även lite mer plats för baksätespassagerarna. Utvändigt har designen ändrats en smula, med framförallt större lyktor som främsta kännetecken. Som tur är har man inte ändrat så mycket på de lyckade, charmiga formerna.

Trots förstoringen är Mini ändå inte den småbil man väljer om man prioriterar utrymme och andra praktiska egenskaper. Till exempel finns Mini, än så länge, bara med två dörrar. Alltså krångligare insteg till baksätet och stora dörrar som blir bökiga vid parkeringsplatsen.

Spelar pris eller utrymme inte så stor roll för dig så finns en riktigt karamell i Miniprogrammet. Nämligen Mini Cab. Den har ännu inte dykt upp i sin nya kostym, men den gamla är ändå en störtskön bil.

Mini One är instegsmodellen med en liten bensinmotor på 95 hästkrafter. Flest kunder väljer dock Mini Cooper som har 120 hästar. Det räcker gott till både transport och småbus.

Miljödiesel ger rabatt

Cooper S har en helt ny motor, 1,6-liters turbofyra som har hela 175 hästkrafter. Den nya motorn är lite smidigare än den gamla 163-hästaren och även lite snålare om man kör varsamt. Vill man åka fortare ändå gäller Cooper Works som har 210 vilda hästar.

Dieseln är miljöalternativet som du får 10 000 kronorsrabatten om du köper. Den har en turbodiesel på 110 hästar som bara behöver 0,44 liter diesel per mil.

Mest populära Mini Cooper kostar 169 900 kronor.

Lägg på cirka 15 000 kronor i extrautrustning och du har en dyr småbil. Men också den roligaste och mest charmiga bilen i sin klass.

I höst kommer kombivarianten av Mini. Frågan är om det räcker för att hålla undan Fiat 500 i nästa års favoritbilstävling?

ANNONS EXTERN LÄNK

Sänk din månadskostnad och samla dina lån med Lendo - ansök enkelt här.

Lendo

Publisert:

Aftonbladet

/

Motor

/

Bilar

ÄMNEN I ARTIKELN

Bilar