Muller tycker inte om att betala räkningar

Publicerad:

Bilar

Saab-chefen Victor Muller har många talanger. Framförallt är han social och har lätt att ragga pengar. Men en sak är han direkt dålig på: Han tycker inte om att betala räkningar!

Ekonomireportern Jens B Nordström på TV4 kom ut med en bok i lördags, med extremt bra tajming. Den heter Cirkus Muller, och jag sträckläste den i helgen. Den är kusligt bra (och lättläst på rak journalistprosa. Läs den!).

Nordström beskriver hur Victor Muller växer upp i Amsterdams överklassförort Het Gooi, hur han redan i tonåren har ett osedvanligt stort självförtroende. Hur Muller är med i den studentklubb där alla andra överklassyngel i Holland är med och hur han bygger ett kontaktnät som han ska få användning för senare i livet.

Muller kommer visserligen från en välbärgad familj, men hans vänner har betydligt mer pengar och det är de som ska finansiera den sociale supertalangen Victors framtida affärer.
 

Varje gång Muller behöver pengar står någon av hans vänner redo att öppna plånboken.

På så sätt bygger han upp sportbilstillverkaren Spyker, som aldrig någon enda dag gått med vinst, men med mångmiljonförluster varje år, tillsammans motsvarande drygt en miljard kronor på sju år.

När Spyker börjar köra sportbilsracing i Le Mans som är högsta divisionen, finns villiga finansiärer. Men trots alla miljoner euro blir det fiasko. När han gör den ännu vildare satsningen på Formel 1 behövs ytterligare flera hundra miljoner kronor på ett par år. Och när pengarna ändå inte räcker tar Muller medel ur sportbilstillverkarens kassa för att finansiera sina Formelbilar. Men det blir fiasko igen.

I Holland har det skrivits flera böcker om fenomenet Muller och oräkneliga tidningsartiklar. Mannen har ifrågasatts otaliga gånger, men hans charm lockar alltid till sig nya penningstarka bilentusiaster. Alla har facit, men ingen har lärt sig.

När GM skulle lägga ner Saab var det enligt Jens B Nordström inte Victor Muller utan hans senast nyvunne vän bankiren Vladimir Antonov som var köpsugen. Muller hade enligt Nordström inte haft en tanke på Saab, även om han senare gärna berättat om sin livslånga förälskelse i den udda svenska bilen med tvåtaktsmotor (en efterhandskonstruktion, enligt Nordström).
 

Det var oligarken Antonov som ville köpa Saab, och han använde Muller som fasad. Ryssen ville inte framträda allt för mycket själv och han hade ingen som helst erfarenhet av biltillverkning. Han vara bara sugen på att äga en bilfabrik.

Nu är det ryska pengar, med eller utan maffiakoppling som håller Saab flytande.

Men det är Muller som sköter rörelsen, och han tycker inte om att betala räkningar. Det har han aldrig gjort.

Dessutom är Muller, fortfarande enligt Jens B Nordström, inte så noga med att vårda gammal vänskap. Vänner dumpas snabbt när plånboken inte är vidöppen längre.

Och varför sa Saab-chefen Jan Åke Jonsson upp sig förra veckan? Jag misstänkte direkt att förhållandet mellan den korrekte och återhållsamme Jonsson och den yvige Muller spruckit efter de första månadernas intensiva vänskap. Boken Cirkus Muller ger mig stöd i den uppfattningen.

Jonsson skulle aldrig låta vilda fester sluka pengar som borde gå till fordringsägarna, men Muller är av en annan åsikt. Sådant kan inte hålla ihop vänskapen i längden. Och kanske tycker Muller att han inte har användning för den kamerale Jonsson längre.

På bilsalongen i Genève för ett par veckor sedan visade Saab upp kombiversionen av nya 9-5, det borde ha räckt som publikmagnet för den fattiga lilla tillverkaren. Men Muller ville mer, han anställde designern Jason Castriota för att forma Saabs framtida design och visade upp en helt ny konceptbil på mässan.

De miljonerna som den satsningen kostade borde kanske ha lagt på att betala skulder istället.

Då kanske tillverkningen i Trollhättan inte behövt stoppas i går, då kanske reklambyrån Lowe-Brindfors inte sagt upp avtalet med Saab. Och då kanske Jan Åke Jonsson stannat kvar ett par år till.

Då hade Saabs chanser att överleva varit större. Men sådana småaktigheter har Victor Muller inte mycket till övers för. Nej, nu bjuder han upp till fest igen. Nästa vecka ordnar Saab "Vårsalong" i Nacka Strand. Då kommer Muller hit och lär som vanligt ta in på Grând Hotell på Blasieholmen. Det är där han trivs bäst när han kommer till Stockholm.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN