Vitt är det nya svarta – fortfarande

avErik Gustafsson

1 av 8

Vit bil, vit bil och vit bil.

För fjärde året i rad dominerar den vita färgen på nya bilar.

Men den som vill ha en lättsåld bil som begagnad bör välja något betydligt mer färgglatt.

Nästan var tredje bil som såldes runt om i världen under 2014 var vit till färgen – vilket motsvarar mer än 23 miljoner bilar. Det är färgföretaget PPG Industries som varje år sammanställer fördelningen på färgerna på världens bilar, och för fjärde året i rad dominerar den vita som 28 procent av bilarna lackeras i. Nästan lika populära är de svarta bilarna vilka står för 18 procent på den globala marknaden.

32 procent i Asien

I Europa var 25 procent av bilarna vita, 15 procent svarta, 14 procent gråa, 12 procent naturfärgade och 11 procent i silverfärg.  Mest glada i vita bilar är de i Asien där färgen finns på 32 procent av bilarna.

Ofta väljs de neutrala färgerna i förhoppningen att ha en lättsåld bil som begagnad – men på Blocket är det tvärt om. Där säljs färgglada bilar som gröna, gula och röda allra snabbast.

Allra mest tappar de silverfärgade bilarna. Från att ha varit bland de vanligaste färgerna har andelen silverfärgade bilar minskat hela åtta procent de senaste två åren, enligt PPG som till nästa år spår en ökning av naturliga färger som koppar, guld, beige och orange.