Audis nya terrängbil – med 734 hästar

Audis trestegsraket prologue är fulländad.

Efter sedan och kombi – här är terrängvarianten.

En värstingkombi med smått osannolika 734 hästkrafter.

Första steget i prologue-trion såg vi redan i november i samband med bilsalongen i Los Angeles. Andra steget avtäcktes i Genève i mars – och nu avtäcks den riktiga värstingen på bilsalongen i Shanghai. Tre modeller – som alla visar med all tydlighet hur framtidens Audi-bilar kommer att se ut.

I Audi prologue allroad har den 5,13 meter långa kombikarossen fått galoscher och höjd markfrigång för att knyta an till märkets numera klassiska allroad-epitet.

Visar formspråket

Under huven sitter en hybriddrivlina med laddningsmöjligheter. Bensinmotorn är i grund och botten densamma som i nuvarande Audi S8, men trimmad och ihopkopplad med en elmotor. Total systemeffekt uppger Audi till 734 hästkrafter och 900 newtonmeter – vilket är 124 hästkrafter fler än helt nya Audi R8!

Från stillastående till hundra knyck tar det bara 3,5 sekunder, vilket även det är snabbare än de flesta sportbilar. Visserligen är det här en koncepetbil, vilket naturligtvis innebär att man får ta de flesta tekniska tingester med en nya salt, men Audi menar att med en laddhybrid-drivlina kommer prologue allroad 54 kilometer på ren eldrift och har en blandad bränsleförbrukning på 0,24 liter per mil.

Audi har varit tydliga med att prologue pekar med hela handen hur framtidens Audi-modeller kommer att se ut. Audi Q7 som nyligen avtäcktes bär dock det ”gamla” formspråket, precis som nya Audi A4 som snart visas kommer göra. Sen därefter får vi se den nya designen fullt ut.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN