Macho män en risk bakom ratten

avDino Stén

Publicerad:
Uppdaterad:

Kör farligare än mjukare gossar

Är du man och macho?

Då är du en fara i trafiken.

Det visar en ny kanadensisk undersökning.

Foto: Thinkstock

Om du kör du hetsigt eller blir ofta arg på andra bilister i trafiken är du med stor sannolikhet både macho och en trafikfara. Det visar en ny kanadensisk undersökning.

I testet, som utfördes av Julie Langlois vid psykologiska institutionen vid Montreals universitet, fick 22 män order att köra i kapp en bil i en körsimulator.

– Hypotesen var att hypermaskulina förare, ofta beskrivna som ”macho”, sannolikt skulle ta stora risker när de körde i kapp bilen, säger Langlois till forskningssajten EurekAlert.org.

– Vi uppmuntrade inte försökspersonerna att strunta i lagen, men vi talade om att uppgiften hade lösts av någon annan på sju minuter.

Hur definierar man då ”macho”? 2004 skapade en amerikansk forskare en frågemetod för att hitta manligare män, eller machos. 60 påståenden, som ”män som gråter är klena” och ”rent generellt är män smartare än kvinnor”, skulle besvaras av på en svarsskala om fem steg.

När de 22 försökspersonerna i körtestet besvarat påståendena upptäckte man i svaren att det fanns en koppling till de testpersoner som var benägna att ta risker.

– Vissa mäns passion för bilkörning kan bli en besatthet. De ser bilen som en del av dem själva och kan bli mycket aggressiva om man tutar åt dem eller tränger sig före dem i trafiken, säger Langlois.

Klarade test på 5 minuter

Flera av testpersonerna höll tillbaka sin manlighet samtidigt som de avslöjade sig genom att klara köruppgiften på 5 minuter. Andra tog upp emot 12 minuter på sig och var inte lika farliga i trafiken.

Julie Langlois studie visar att aggressivt beteende är djupt rotat i det manliga beteendet. Många män framhäver sin maskulinitet med hetsig bilkörning, vilket kan leda till farligt beteende i trafiken. Dessutom speglar ofta val av biltyp förarens personlighet.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Bilar