Lorinser gör om Smart till laddhybrid

MOTOR

Hybridsystemet kan anpassas till olika småbilar

Foto: Företaget Lorinser har gjort Smart Fortwo till en laddhybrid.

Motortrimmaren Lorinser har gjort om Smartbilen Fortwo till laddhybrid. Företagets idé är ett hybridsystem som ska kunna anpassas även till andra småbilar. Enda kravet är att modellerna har trumbromsar på bakhjulen.

Lorinser är ett företag som bland annat specialiserar sig på att trimma motorer och förbättra prestanda hos olika bilmodeller. Nu har man siktat in sig på Smartbilen Fortwo och gjort om den till en laddhybrid. Bilen som man kallar Easybrid visades på Essen Motor Show och Lorinser som fortfarande testar bilen hoppas att kunna lansera den nästa år.

Hybridsystem på bakaxeln

Lorinsers lösning går ut på att komplettera bilens existerande bensin- eller dieselmotor med ett elektriskt system som monteras på bilens bromsskivor. Enligt Lorinser förbättrar hybridlösningen både accelerationen och hastigheten, samtidigt som bränsleförbrukningen minskar. Easybrid kan gå cirka 3 mil på bara el, använder man hybridmotorn så kan bilen gå mer än 50 mil.

Men Lorinsers hybridlösning är inte bara tänkt för Smartbilar. Den ska passa nästan vilket litet fordon som helst som har trumbromsar på bakhjulen. Lorinser förutspår att lösningen borde fungera på bilmodeller som Volkswagen Polo, Renault Twingo och Fiat 500. Monteringen görs oftast på bakaxeln vilket gör att bilen dessutom blir fyrhjulsdriven.

ARTIKELN HANDLAR OM

Bilar