Svart trafikhelg väntar

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-06-16

Polisens råd inför midsommar: Kör lugnt och var nykter

Kör lugnt och kör nykter.

Den som följer de råden kommer att klara sig långt under en av årets farligaste trafikhelger.

Midsommarhelgen är inte bara en av de farligaste perioderna, det är också en av de helger då det rullar mest bilar på vägarna.

Under torsdagen och söndagen ökar trafiken på vägnätet med ungefär 50 procent. Och på den del sträckor fördubblas trafiken.

Till exempel räknar Vägverket med en fördubblad trafik på riksväg 70 mellan Enköping och Siljansbygden, Ölandsbron, E 22 mellan Norrköping och Kalmar samt länsväg 276 mellan Åkersberga och Norrtälje.

– Under de här långfärderna till och från firandet får man ta tid på sig och ta det lugnt, säger Thomas Andersson, pressekreterare vid Vägverket, till TT.

Färre omkomna

I år har antalet omkomna i trafiken sjunkit. Fram till och med den 9 juni hade 130 omkommit jämfört med 163 motsvarande period i fjol. Dessutom har det som Vägverket kallar det säkra vägnätet utökats med 70 mil. I vägnätet ingår 400 mil mötesfria vägar och 270 mil med fartkameror.

Trots det vågar inte Thomas Andersson vara optimistisk inför midsommarhelgen.

– Vi vet av erfarenhet att på grund av festandet händer det saker som inte ska hända, men vi hoppas att den positiva trenden hittills i år håller i sig.

I fjol omkom sju personer under midsommartrafiken mellan torsdagen och söndagen. Statistik för de senaste åren visar att i genomsnitt avlider åtta personer under midsommarhelgen.

Berusade förare

Flertalet av dödsolyckorna inträffar natten efter midsommarafton och under midsommardagen. Många gånger är föraren berusad.

– Det är oftast ungdomar, många i bilen utan bilbälte och hög hastighet. Vi måste göra dem medvetna om faran att har man druckit ska man inte köra bil dagen efter utan vänta ordentligt, säger Thomas Andersson.

Polisen kommer att trappa upp sin trafikövervakning under midsommarhelgen, inte minst under de stora resdagarna.

– Vi arbetar bland annat med att försöka se till så att människor håller hastighetsgränserna, säger Björn Lidö, trafikansvarig vid Rikspolisstyrelsen.

Läget på vägarna i hela landet

Trafik |
Aftonbladet

TT

Följ ämnen i artikeln