Porsches familjeracer nu som hybrid

avDino Stén

MOTOR

Panamera S Hybrid drar endast 0,68 l/mil

1 av 4
 

Bara veckor kvar tills Genève-mässan slår upp portarna släpper Porsche nyheten om Panamera S Hybrid.

Nu kommer fyradörrarsracern med en förbrukning på 0,68 liter milen.

För att vara en fyradörrars lyxcoupé på nästan fem meter och med 380 hästar under huven är den uppgivna förbrukningen förvånansvärt låg.

Hemligheten är de nya allvädersdäcken med lågt rullmotstånd från Michelin som kombineras med samma typ av drivlina som i Porsche Cayenne S Hybrid. CO2-utsläppen har minskats till 159 g/km. Standarddäcken ger fortfarande något högre förbrukning, 0,7 l/mil och 167 g/km i CO2-utsläpp.

47 av de 380 hästarna är elektriska och elmotorn kombineras med en bensindriven V6-motor på 3 liter och 333 hästar.

Bilen accelererar från 0-100 km/t på 6 sekunder och topphastigheten är 270 km/t. På enbart ström kan bilen köras i 2 km och då i max 85 km/t.

För att ytterligare spara på bränslet och miljön kan bensinmotorn köras i hastigheter upp till 165 km/t som om den hade frihjul. Det innebär att om man släpper gasen kopplas växeln ur och motorn går på tomgång. Då rullar bilen utan motorbroms. Vid gaspådrag går växeln i igen och fortsätter att driva bilen.

Vad gäller komforthöjande finesser så har man inte snålat med nya Panamera S Hybrid. Adaptiv luftfjädring och stötdämpning utlovas redan i den standardutrustade bilen liksom bakrutetorkare och progressiv servostyrning.

Räkna med ett pris runt 900 000 kronor för bilen.

ARTIKELN HANDLAR OM

Bilar