Sent 2014 lanseras nya Kina-Volvon

Bilar

Sent under 2014 kommer den första nya bilmodellen som Volvo PV introducerar i Kina gemensamt med systerbolaget Geely. Det blir uppföljaren till den stora stadsjeepen XC90. Det var besked som Volvos vd Håkan Samuelsson gav Reuters vid den pågående bilmässan i New York.

Enligt Samuelsson utvecklar man också tillsammans med Geely en ny plattform för mindre bilmodeller, modeller som även kommer att byggas vid Volvos nya fabrik i Chengdu i Kina.

– XC90 kommer bli första modellen på SPA-plattformen och får Volvos nya VEA-motorer (Volvo Engine Architecture, reds anm), bekräftar Volvo talesperson Bo Larsen för Aftonbladet Bil.
Motorerna sägs bli fyrcylindriga, det är ganska små motorer för en så stor bil. Innebär det att de får turbo?
– Ja det blir det, räkna med 280 hästkrafter plus. Mer än så kan jag inte säga, så du får vänta till hösten 2014.
Du menar till Parissalongen i september? 
– Helt rätt.

Ny mindre Volvo byggs även i Kina

Några av Volvo Personvagnars framtida mindre modeller, som utvecklas i samarbete med kinesiska systerbolaget Geely, ska även byggas i Volvos fabrik i Chengdu i Kina. Det sade vd Håkan Samuelsson till nyhetsbyrån Reuters på bilsalongen i New York.

Volvo överväger även att utveckla modeller som ligger storleken under och då handlar det också om samarbete med Geely, enligt Samuelsson.

Den första bilen som Volvo PV utvecklat själva efter att bolaget köptes av Geelygruppen 2010 – efterföljaren till XC90 – ska lanseras globalt i slutet av 2014. Tillverkningen väntas dock starta först i början av 2015, enligt tidigare uppgifter.

TT-Aftonbladet

ANNONS EXTERN LÄNK

Sänk din månadskostnad och samla dina lån med Lendo - ansök enkelt här.

Lendo

Publisert:

Aftonbladet

/

Motor

/

Bilar

ÄMNEN I ARTIKELN

Bilar