Titta – Volvon parkerar själv

MOTOR

Trött på att köra varv efter varv runt kvarteret i jakt på en p-ruta? Det behöver du inte vara länge till om Volvo får bestämma. Nu har man tagit fram ett system som på egen hand letar rätt på en parkeringsplats – och parkerar utan förare.

Att vara i tid till ett möte men sinkas för att man tvingats leta parkeringsplats är snart ett minne blott. Med Volvos nya system behöver föraren bara hoppa ur bilen och blippa fram uppgiften att parkera till bilen via sin smartphone, sedan sköts resten per automatik.

Bilen känner därefter av sin omgivning med sensorer för att leta sig fram till en ledig p-ruta. Precis som i den klassiska tv-serien Knight Rider med David Hasselhoff i huvudrollen behöver man därefter bara anropa bilen så väcks den till liv igen och möter upp där man hoppade av.

– Föraren kan bara lämna bilen vid infarten till parkeringen och sedan hämta upp den på samma plats vid ett senare tillfälle, säger Thomas Broberg, säkerhetsexpert på Volvo, i ett pressmeddelande.

Redan befintlig teknik

Automatisk inbromsning finns sedan tidigare, precis som en slags radar som känner av avståndet till bilar i närheten och därefter anpassar bilens hastighet. Andra kända självgående bilar är Google-bilen som förärats med ett eget körkort i Florida, Kalifornien och Nevada.

En liknande funktion finns i nya BMW X5, men där sköter bilen enbart ratt och pedaler i kökörning upp till 40 km/tim.

Enligt Volvo har man lagt krut på att få bilarna så smidiga som möjligt.

– Vår filosofi är att autonomt styrda bilar måste kunna förflytta sig säkert i en omgivning, säger Thomas Broberg.

ARTIKELN HANDLAR OM

Bilar