38 000 bilar kallas tillbaka

MOTOR

Felet på dragkroken gör dem livsfarliga

Volvo-, Saab- och Volkswagen återkallar 38 000 bilar sedan ett konstruktionsfel upptäckts på dragkroken.

Flera olyckor när kroken har släppt har redan inträffat.

Bilföretagen Volvo, Saab och Volkswagen gick på torsdagen ut gemensamt med tillverkaren av dragkrokarna, Brink Sverige, och varnade för den felkonstruerade dragkroken.

Företagen vill inte att bilarna används innan dragkroken säkrats eller bytts ut.

Dragkroken, med beteckningen Brink G.3.0, har ett fel i konstruktionen som gör att den lossnar från bilen trots att den är korrekt monterat. En sådan olycka hände för två veckor sedan i Kungälv.

Handläggaren Nils Elfwin på Vägverket i Borlänge känner till ytterligare en handfull olyckor där kroken har lossnat från fästet. Samtliga hade tillverkats av Brink Sverige AB i Vänersborg.

Utredningarna efteråt har visat att ingen av krokarna hade något tekniskt fel. När de plockades isär var låsanordningarna utan defekter.

De felaktiga dragkrokarna tillverkades under perioden augusti 1998 till och med maj 2000. De finns monterade på 10 000 Volvo-bilar, 5 000 Saab- och 2 000 Audi- och Volkswagenbilar i Sverige.

För Volvo och Saab innebär det även att 21 000 bilar över hela världen måste återkallas. På Audi och Volkswagen finns den felaktiga dragkroken på bilar som endast sålts i Sverige och Norge.

I pressmeddelandet påpekar tillverkarna att de som ska använda dragkroken måste få draget säkrat innan de ger sig ut på vägarna.

Biltillverkarna kommer via brev kontakta de bilägare som berörs. Säkringen av dragkroken sker hos återförsäljarna och kostar inget för bilägaren.

En ny konstruktion med en annan låsfunktion hos dragkroken håller på att tas fram. Den kommer att finnas hos återförsäljarna under hösten.

Frida Johansson, TT

ARTIKELN HANDLAR OM

Bilar