Volvo ska börja tillverkas i Kina

MOTOR

10.000 bilar första året är målet

Foto: PÅ VÄG ÖSTERUT Volvo satsar på tillverkning i Kina. Det uppger källor till Aftonbladet. Målet är en produktion på 10Ì´1;000 bilar under det första året.

Volvo börjar tillverka bilar i Kina nästa år, det uppger källor inom Volvo för Aftonbladet.

Det handlar om den nya S40-modellen och bilen ska byggas i Fords fabrik i Chungking.

Alla världens biltillverkare vill in i Kina. Att även Volvo undersökt möjligheten att börja tillverka bilar där är ingen hemlighet.

–Ì´0;Ja, vi diskuterar med de kinesiska myndigheterna för att se om vi kan komma överens om att tillverka bilar där, säger Volvos presstalesman Christer Gustafsson.

Startar nästa år

Men Aftonbladet kan i dag avslöja att förhandlingarna i princip är klara och att tillverkningen av den nya S40-modellen startar nästa år.

Just nu bygger Ford ut sin bara tre år gamla fabrik i mångmiljonstaden Chungking väster om Shanghai.

För motsvarande tio miljarder kronor får man en tredje linje och kan producera nya Focus vid sidan av Fiesta och Mondeo som redan byggs i Kina. Och det är parallellt med Focus som Volvo ska bygga sin S40.

Ingen kombi

Kombin V50 ska däremot inte byggas i Kina eftersom marknaden för kombibilar fortfarande är mycket liten.

Under den första tolvmånadersperioden räknar Volvo enligt Aftonbladets källor med att bygga 10 000 bilar.

15 000 nästa år

Ett försiktigt mål som dels beror på osäkerheten om det går att sälja fler bilar men också på att man vill behålla prägeln av lyxbil.

Förra året sålde Volvo 3 000 bilar i Kina, i år lär försäljningen öka till 3 500 och med inhemsk produktion bör siffran närma sig 15 000 bilar år 2006.

4,5 miljoner bilar såldes 2003

Robert Collin

ARTIKELN HANDLAR OM

Bilar