Årets säkraste bilar

Bilar

Volvo och Toyota säkraste bilarna i stor granskning

Bara 12 procent av 2010 års bilmodeller får godkänt när försäkringsbolaget Folksam presenterar sin årliga lista över vilka bilar som bedöms vara säkra och hållbara.

Volvo och Toyota hamnar i topp med fem placeringar vardera bland vinnarna, skriver Folksam i ett pressmeddelande.

Det är fjortonde året i rad som Folksam gör denna granskning. Jämfört med 2009 års granskning har man framför allt skärpt miljökraven.

Av de granskade bilarna klarar 37 procent säkerhetskraven och 27 procent bränsleförbrukningskraven. Undersökningen visar också att miljöbilarna blivit säkrare. Fyra av tio bland 2010 års miljöbilar klarar säkerhetskraven mot knappt tre av tio på förra årets lista.

Anmärkningsvärt på årets lista är att Volvo för första gången har de bränslesnålaste modellerna i flera av storleksklasserna. På etanolsidan ser man däremot inte någon snåltrend – tvärtom. Folksam drar slutsatsen att etanolbilarna bara blir törstigare.

– Det finns inget som motiverar tillverkarna att förbättra förbrukningen eftersom etanolbilen ändå är godkänd som miljöbil. Men det är inte miljövänligt att slösa med etanol även om det är ett förnyelsebart bränsle. Det är dags att ställa förbrukningskrav även på etanolbilar för att påverka utvecklingen, säger Jan Snaar, miljöchef på Folksam i pressmeddelandet.

TT, Aftonbladet

ANNONS EXTERN LÄNK

Den som vet mest vinner mest! Kvällens hetaste spelobjekt hittar du på Oddset. Nu med betbuilder och cash-outfunktion. Till Oddset. Spel från AB Svenska Spel. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel Sport & Casino AB

Publisert:

Aftonbladet

/

Motor

/

Bilar

ÄMNEN I ARTIKELN

Bilar