Spara tusenlappar - välj rätt verkstad

avBosse Bildoktorn

MOTOR

Ofta billigare utanför storstan

Konjukturen har vänt, bilförsäljningen ökar och folk ber mig allt oftare om råd i bilvalet – men jag talar aldrig om vilken bil de ska köpa.

Som bilköpare ska du nämligen först hitta en verkstad på lagom avstånd, med personal som du kan prata med utan att känna dig som en idiot. Och om några av dina vänner har goda erfarenheter av företaget är nästa steg att ta reda på vilket bilmärke verkstadsfolket älskar. Därefter är det bara att köpa den modell, av just det märket, som passar just dig bäst.

Lite udda fabrikat, exempelvis Alfa, Citroën och Jaguar har ofta entusiastiska (nördiga) mekaniker som brinner för sitt märke. Dessa hjältar kan du naturligtvis även hitta bland andra märken, men vanligtvis på mindre verkstäder.

Ett exempel: Växellådan pajade i en Nissan 300 ZX (hightech-sportbil).

Den stora märkesverkstaden påstod att lådan var så ovanlig att reparationen skulle bli extremt dyr. Men nörden på den lilla verkstaden visste att det var samma växellåda som i SUV-modellen. Han hade också sparat en nästan ny SUV-låda med spräckt hus (ägaren hade kört på en sten). Inkråmet flyttades över till sportbilens låda och totalkostnaden blev bara hälften av vad den stora verkstaden offererade.

Ovanstående resonemang gäller främst bilar som har varit med så länge att nybilsgarantin inte gäller. Även om biltillverkarna inte längre kan ställa krav på att service och reparation utförs hos en auktoriserad märkesverkstad för att bilens garanti ska gälla, så görs en del uppgraderingar på bilen när du servar hos en märkesverkstad (utan att du får reda på det). Och om något pajar när garantin precis upphört, är chansen större att du får en gratis goodwill-reparation, eller bara behöver betala arbetet.

Men rent juridiskt gäller alltså nybilsgarantin oavsett vilken verkstad du anlitar. De enda krav som måste uppfyllas är att service och reparationer utförts på ett fackmässigt sätt och enligt tillverkarens anvisningar. Och det är fullt genomförbart numera, när allbilsverkstäderna har rätt att få tillgång till biltillverkarnas information.

Tänk också på att verkstadspriserna i storstäderna alltid är högre. Om du har ett sommarställe i närheten av en seriös verkstad är det alltså smart att serva bilen där.

ARTIKELN HANDLAR OM

Bilar