Tuff elbil att hyra

Av: Johanna Mörtberg

Publicerad:
Uppdaterad:

Elvarianten av Fiat 500 finns som hyrbil i Göteborg

Elbilen Fiat 500 finns nu att hyra i Göteborg.
Elbilen Fiat 500 finns nu att hyra i Göteborg.

Fiat 500 är en småbil som drar blickarna till sig. Det svenska företaget EV Adapt har tagit fram en elmodell av 500:an och nu finns bilen också att hyra för den som vill köra miljövänligt.

Den göteborgsbaserade uthyrningsfirman Perpetum Biluthyrning har valt en grön profil, enligt Göran Fridlund.

– Vi har ett långsiktigt miljöengagemang där hela 95 procent av våra bilar är miljöbilar, säger han i ett pressmeddelande.

Elbil att hyra

Nu finns Fiat 500 EV att hyra för den som vill köra grönt, elbilarna har levererats av företaget EV Adapt som tillverkar elbilar av befintliga bilmodeller.

– Nu är det möjligt att göra ett miljömedvetet val när man vill hyra en bil, säger EV Adapts vd Peter Wahlsten.

Att en elbil som Fiat 500 dyker upp som hyrbil i Göteborg är kanske inte så konstigt. Företaget EV Adapt som tillverkar dem är baserade i Ale kommun och har sedan 2009 kontrakt med Fiat. På företagets fabrik i Nödinge konverterar man 500-modellen till elbilar. Man har kapacitet att bygga om 1000 bilar per år och arbetsskift. Planer finns också att bygga om fler Fiatmodeller i framtiden.

Räckvidden på en laddning för elversionen av Fiat 500 är 12 mil och maxhastigheten är 120 kilometer i timmen. Laddningstiden ligger på cirka tio timmar.

500:an i hemtjänsten

Förutom att elmodellen av Fiat 500 finns att hyra, så används den även inom Ale kommuns bilpool och i hemtjänsten.

Det är företagen Autoadapt och Alelion Batteries som ligger bakom EV Adapt. Autoadapt utvecklar hjälpmedel och anpassar fordon för handikappade medan Alelion arbetar med litiumbatterisystem.

– Fabriken är nu i full produktion och vi ser med stor tillförsikt fram emot kommande beställningar. Det pratas mycket elbil i Sverige idag, säger EV Adapts vd Peter Wahlsten.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN

MER OM MIN BIL