Golfmästaren – en Audi

Bilar

Namngivaren till Golfklassen halkar betänkligt i listan. Förra året tappade Golf segern till Audi A3 Sportback. I år vinner Audin igen, men skuggas av nykomlingen Volvo C30 medan Golf placerar sig först på femteplats, efter BMW 1-serien och Subaru Impreza.

Nästa år kommer en ny Golf eftersom VW insett att den börjar bli gammal. Det insåg ni läsare redan förra året.

Favoritbilen i Golfklassen är alltså återigen Audi A3 Sportback. En femdörrars kombivariant som är åtta centimeter längre än vanliga A3. Lättare insteg bak och 20 liter extra bagagevolym (totalt 370 liter) är de största förändringarna.

Körmässigt är dock Sportback lika kul som vanliga A3.

Mästare på kvalitet

A3 är definitivt prestigebilen i sin klass. BMW försöker matcha med sin 1-serie men lyckas inte. Audi är mästare på byggkvalitet och kan lära fler märken än BMW ett och annat om hur man skruvar ihop en inredning.

I vanliga A3 får man lätt en klaustrofobisk känsla i baksätet eftersom fönsterlinjen är högt dragen. Sportback är lite bekvämare och ger fyra vuxna hyggligt med plats och med bättre benutrymme i baksätet.

Det finns en hel uppsjö A3-motorer att välja bland.

Minsta motorn 1,6 ger beskedliga 102 hästkrafter och med FSI-teknik 115 hästar. För den senare får man betala 197 300 kronor. Men då får man bara tre dörrar. För Sportback med samma motor får man lägga till 6 500 kronor. Nästa motor på stegen är 1,8 TFSI med 160 hästar, 2,0 FSI har däremot utgått.

Sportigt värre blir det med 2,0 TFSI med 200 hästar. Förra årets värsting

3,2 quattro har dock fått flytta ner till näst värst efter nykomlingen S3 som med fyrhjulsdrift och 265 hästars turbofyra går som ett skållat troll. Inte alla har dock råd att lägga 326 900 kronor på en liten bil.

Dieselalternativ finns givetvis och smartaste oljebrännaren är miljöklassade A3 1,9 TDI e-power som vi testade i nr 15. Ett alternativ till miljöbilen Mini Cooper D om man vill åt körglädje, komfort och hyggliga utrymmen.

Audi A3 passar inte allas plånbok. Men den får flest röster i Favoritbil 2007.

ANNONS

Spara pengar och slipp krångel - jämför och byt till en bilförsäkring med bra pris och villkor. Gör det bara.

Extern länk från Compricer

Jämför och byt nu

Publisert:

Aftonbladet

/

Motor

/

Bilar

ÄMNEN I ARTIKELN

Bilar