Spara tusenlappar på din bilförsäkring

MOTOR

Levente sparade nästan 4 000

1 av 3 | Foto: SKILLNAD: 6 937 KRONOR Levente Kiss i Stockholm kör en Landrover Freelander från 2006. Han vet att skillnaderna mellan bilförsäkringar kan vara stora. ”När jag köpte min bil i våras frågade jag det bolag jag hade hemförsäkring i och tyckte det var extremt dyrt. Jag kände mig lurad och började söka på nätet. Jag sparade flera tusen kronor.” I Aftonbladets undersökning är skillnaden mellan högsta och lägsta pris för samma försäkring på hans bil 6 937 kronor.

Krångligt, dyrt - men nödvändigt.

Att köpa bilförsäkring kan ge vem som helst huvudvärk.

- Men det finns pengar att spara, säger experten Carl Linton.

Han är oberoende skribent och har gjort en gedigen prisjämförelse - på livs levande bilägare, med olika bilar, i olika delar av landet.

Jämförelsen mellan fem bolag visar stora skillnader. Det finns stora pengar att spara. I tabellen härintill finns exempel där besparingen är några tusenlappar, men i ett extremfall kan bilägaren spara 14 790 kronor på att byta bolag.

Undersökningen gjordes för Atava, ägt av Trygg-Hansa. Märkligt nog kan Trygg-Hansa vara dyrast och Atava billigast - för samma kund.

Finns bara på nätet

I reklamen sägs att Atava pressar priser genom att bara finnas på nätet. Målgruppen är internetvana bilägare mellan 20 och 40 år.

Men förare under 24 har högre självrisk på trafikförsäkringen hos Atava: 2 800 kronor. Detta ska jämföras med 1 000 kronor hos Länsförsäkringar, Folksam, If och Trygg-Hansa.

- De som räknar på försäkringspremier gör alltid en bedömning utifrån kund-urvalet, säger marknadschef Maria Skogelid.

Med vagnskada är det tvärtom: här tar Atava ingen extra självrisk för dem under 24, medan de andra vill ha en tusenlapp extra.

För att jämföra bilförsäkringar behövs person- och registreringsnummer.

- Största jobbet var att få tag på bilar och människor, säger Carl Linton.

Alla i studien nattparkerar på gatan, är skadefria senaste två åren, kör 2 000-2 500 mil per år. Alla över 18 år får köra bilen.

Mängdrabatt

Konsumenternas försäkringsbyrå har gjort allmänna jämförelser utan typfall. De finns på nätet.

Vissa bolag har märkesförsäkringar som kan ge lägre priser, andra ger rabatt om du samlar flera försäkringar hos dem.

ARTIKELN HANDLAR OM

Bilar