Tesla lockar: Här är nya modellen

MOTOR

Om två veckor är det premiär och då får vi bekanta oss med Teslas nya ”budgetmodell” Model 3.

Nu får vi dock en glimt av ”folk-elbilen”.

Men räkna inte med att kunna köpa den än på ett tag.

Kommande Model 3 är verkligen viktig för Tesla.

Med sitt pris (före subventioner) på 35 000 dollar, motsvarande 290 000 kronor, ska bilen ge volym och stordriftsfördelar för tillverkaren.

Det har länge spekulerats vilt om exakt hur bilen kommer att bli – och nu får vi en första glimt om vad som komma skall. Detta då Tesla nu skickat ut en lockbild med där Model 3:s siluett syns.

Fortfarande lång väntan

Model 3 ska visas den 31 mars, och då öppnar även orderböckerna. Men tro inte att väntan är över för det, bilarna som visas är inte de färdiga produktionsmodellen. Nej, enligt uppgifter i inbjudan ska det handla om fungerande prototyper  – först mot slutet av 2017 ska de färdiga bilarna vara klara för levereras.

När det kommer till specifikationer är inget bekräftat. Storleksmässigt handlar det om en sedan i samma klass som BMW 3-serie/Audi A4/Mercedes C-Klass och förväntningarna är en räckvidd på över 30 mil.

För att hålla priset nere så lär Tesla använda sig av mer konventionella material än i sina dyrare bilar – därtill så kommer batterierna vara egenproducerade.

Nya Model 3 är även den första bilen som byggs på tillverkarens tredje generation av plattform – en grund som sedan ska användas till ytterligare breddning av modellregistret.

Och som ovan nämnt, om två veckor får vi se hur bilen ser ut.

■ ■ ■ Har du nyhetstips till Aftonbladet Bil? Mejla ditt tips hit.

ARTIKELN HANDLAR OM

Tesla

Bilar