Danskens sportiga elbil ska räcka 65 mil

Foto: Gary Malerba/AP/TT
Danska elbilsdesignern Henrik Fisker framför sin tidigare bil Karma. Arkivbild.
MOTOR

Den danske bildesignern Henrik Fisker visar nu upp sin nya lyxiga elbil Fisker Emotion på CES, teknikmässan i Las Vegas i USA.
Bilen ska kunna köras 65 mil på en laddning.

Emotion – en ordlek med känsla, begynnelsebokstaven i elektricitet och engelskans rörelse (motion) – ska kunna köras i imponerande 65 mil mellan laddstoppen.

Den sportiga sedanen har dock två år kvar i labbet innan den är färdig att börja säljas, enligt Fisker Inc. Fram till dess hoppas dansken att de har hunnit utveckla en snabbladdarteknik som ska göra att det räcker med nio minuters laddning för att driva bilen ytterligare 12,5 mil – snäppet snabbare än Teslas så kallade superladdare.

Emotion kommer säljas för 129 000 dollar, motsvarande drygt en miljon kronor. Fisker jobbar på att utveckla en billigare variant som ska kosta runt 330 000 kronor.

Henrik Fisker grundade företaget Fisker Automotive 2007, som blev konkursmässigt i slutet av 2013 och därefter köptes av kinesiska Wanxiang. Det tidigare företaget producerade hybridbilen Karma som tillverkades i omkring 2 000 exemplar.

ARTIKELN HANDLAR OM

Elbilar

Bilar